Hoe VVD oud-staatssecretaris aan nieuwe baan hielp

ANP-332739991

VVD’er Frans Weekers moest in 2014 aftreden in de nasleep van de Bulgarenfraude. Zo kwam hij aan zijn nieuwste baan.

De Tweede Kamer nam Weekers in 2014 op de korrel omdat Bulgaren en Roemenen fraudeerden met fiscale toeslagen. Vervolgens voerde Weekers zo’n strenge controle in, dat gezinnen in Nederland te lang op hun geld moesten wachten. Na een kritisch rapport van de Kinderombudsman daarover reageerde de Tweede Kamer woedend en trad Weekers af.

Hij zat anderhalf jaar thuis en was een tijdje waarnemend burgemeester. Pas in 2016 kreeg hij een nieuwe functie: bewindvoerder bij de Europese Bank voor Wederopbouw en Ontwikkeling in Londen. Bij de ‘Oost-Europabank’ werd hij destijds voor vijf jaar benoemd. Die termijn maakt Weekers (52) niet vol. Hij treedt op 1 maart aan als adjunct-secretaris-generaal van de Benelux. De oud-staatssecretaris met de portefeuille belastingzaken bouwt de komende weken zijn werkzaamheden bij de Oost-Europabank af.

Weekers solliciteerde op eigen houtje

Achter de schermen was het nodige te doen om de benoeming van een nieuwe Benelux-man. Tot voor kort vertegenwoordigde voormalig PvdA-Tweede Kamerlid Luuk Blom (62) Nederland op het secretariaat in Brussel. Hij werkte sinds 2014 voor de Benelux, sinds 2017 als adjunct-secretaris-generaal. Naar verluidt wilde Blom helemaal nog niet weg, maar hij kreeg vanuit Den Haag geen steun om zijn termijn te rekken.

Bronnen op het ministerie van Buitenlandse Zaken zeggen dat VVD-minister Stef Blok de benoeming van partijgenoot Weekers doordrukte. In de VVD wordt dit tegengesproken. De vacature was opengesteld op de website van de Algemene Bestuursdienst. Weekers zou op eigen houtje hebben gesolliciteerd, zonder contact te hebben gehad met minister Blok of premier Mark Rutte.

Lees ook deze column van Gerry van der List: Hoe snel mag de leugenaar Halbe Zijlstra in ere worden hersteld?

In de wandelgangen wordt geklaagd

De selectiecommissie bestond uit de hoogste ambtenaren van de ministeries van Algemene Zaken en Buitenlandse Zaken. Een document dat door Elsevier Weekblad is ingezien, wekt de indruk dat Blok zich weinig aan de selectiecommissie gelegen liet liggen en simpelweg voor Weekers koos. In de wandelgangen klagen ambtenaren van Buitenlandse Zaken dat na PvdA’er Blom opnieuw een voormalig politicus – VVD’er Weekers – de hoge diplomatieke functie heeft gekregen.

De Benelux is een douane-unie van België, Nederland en Luxemburg. De drie landen werken ook op bestuurlijk terrein samen. Het secretariaat zit in Brussel en wordt geleid door een college van drie personen uit de deelnemende landen: een secretaris-generaal en twee adjuncten. De drie landen mogen bij toerbeurt de hoogste functionaris leveren. Dit keer is Luxemburg aan de beurt.