Banken verruimen contactloos betalen om corona te temperen

Contactloos betalen bij het pinapparaat. Foto: ANP

In een poging de verspreiding van het coronavirus te beperken, verruimen de banken de mogelijkheden om contactloos te betalen. Deze maatregel werd woensdagavond in de Tweede Kamer geopperd door CDA-minister Wopke Hoekstra van Financiën. Een dag later gaat het al in.

Henk Krol (50Plus) vroeg aandacht voor de moeilijkheden die vooral ouderen ondervinden met pinnen. Zij vinden dat vaak lastig, maar in veel winkels wordt geen contant geld meer geaccepteerd. Contactloos betalen is volgens Krol veel makkelijker en bovendien onder de huidige omstandigheden veiliger.

Bang voor contant geld

Hoekstra beloofde woensdagavond dat hij de volgende ochtend met de banken zou overleggen. Vrijwel onmiddellijk stemden de banken in.

Op de hoogte blijven van de laatste achtergronden en commentaren van Elsevier Weekblad? Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief 

Veel mensen zijn bang om met contant geld te betalen, omdat de biljetten en munten nu eenmaal van hand tot hand gaan. Supermarkten weigeren cash of dringen erop aan om zoveel mogelijk te pinnen. Die laatste manier van afrekenen  beschermt wel het personeel, maar niet de klant. Je bent immers een van de velen die met de vingers de toetsen van het pinapparaat aanraken en wie weet loop je zo het gevreesde virus op.

Er doen theorieën de ronde over hoelang het coronavirus kan overleven op metaal en plastic. Het winkelend publiek verkeert daarover in onzekerheid. Contactloos betalen is in deze bange dagen daarom een uitkomst.

Maximumbedrag per dag omhoog

De Nederlandse Vereniging van Banken en de Betaalvereniging Nederland hebben nu geregeld dat pashouders het pinapparaat veel minder frequent hoeven aan te raken. Tot nu toe was het zo dat in winkels bedragen tot 25 euro contactloos konden worden voldaan. Maar wie dat een paar keer per dag deed en het maximumbedrag van 50 euro overschreed, moest alsnog zijn pincode intoetsen.

Het maximumbedrag per betaling blijft 25 euro, omdat anders de risico’s van gestolen pasjes of fraude met bankpasjes te groot worden. Maar het maximumbedrag per dag gaat van 50 naar 100 euro, ongeacht het aantal betalingen op dezelfde dag.

Ouderenorganisaties opgelucht

Directeur René Roorda van het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel liet weten blij te zijn met ‘het snelle initiatief van de banken’.

Ook de ouderenorganisaties juichen de maatregel van de banken toe. Cees van Tiggelen, die namens de ouderenbonden deelneemt aan het Maatschappelijk Overleg Betalingsverkeer, reageert opgelucht: ‘Hoe makkelijker senioren onder deze omstandigheden contactloos aan de kassa kunnen betalen, hoe beter. Klanten blijven beschermd tegen misbruik van bankpassen.’