Kabinet en Kamer: code zwart verijdelen

Debat over de ontwikkelingen rondom het coronavirus. Foto: ANP.

Kabinet en Kamer vinden elkaar om het ‘zwarte scenario’ van de coronapandemie te vermijden of in ieder geval zo lang mogelijk uit te stellen.

Kamerfracties, PVV en PvdA voorop, dringen aan op extra snelle uitbreiding van het aantal intensive care-bedden. CDA-minister Hugo de Jonge (Zorg) belooft nog eens 800 IC-bedden voor zondag aanstaande, maar wil zich niet binden aan een nog groter aantal in de daaropvolgende weken.

Onder het ‘zwarte scenario’, ook wel ‘code zwart’, in de bestrijding van de coronapandemie wordt een situatie verstaan, waarin artsen noodgedwongen moeten afwijken van hun professionele normen. Door capaciteitsproblemen is het al dan niet verlenen van zorg een kwestie van willekeur en geen zorgvuldige medische beslissing. De ene patiënt krijgt dan wel zorg, maar een patiënt in een vergelijkbare omstandigheid komt niet meer aan de beurt.

De Kamer wilde van minister De Jonge precies weten welke criteria zullen gelden, indien de stroom van corona-patiënten zo groot wordt dat de intensive-care-afdelingen van de ziekenhuizen het niet meer kunnen bolwerken. De Jonge zei niet te willen treden in de criteria die medici in zo’n geval moeten hanteren. ‘Maar indien ic-artsen noodgedwongen afwijken van hun professionele criteria hebben ze de ruggensteun van de Inspectie Volksgezondheid nodig en zal ik de Kamer daarover informeren,’ zei De Jonge.

Rutte tegen Baudet: ‘Nee, sorry. Wij zijn een crisis aan het oplossen.’

VVD-premier Mark Rutte weigert tijd in te ruimen om uitgebreid in te gaan op vragen van Thierry Baudet (FVD) over het inschakelen van ‘influencers’ bij een voorlichtingscampagne. Het kabinet probeert jongeren te doordringen dat zij zich moeten houden aan de richtlijnen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Daarbij worden ook jongelui ingeschakeld die via social media veel invloed hebben op leeftijdgenoten.

Baudet had hierover in het Kamerdebat van woensdag vragen gesteld. Hij wilde weten wie ingeschakeld werd en of het kabinet daarvoor betaalde. Rutte zei eerst geen antwoord te kunnen geven, maar kwam er in tweede termijn op terug: ja, er wordt voor betaald, maar de tarieven zijn lager dan gebruikelijk.

Baudet drong daarop aan op meer informatie. Hij vroeg om een brief van het kabinet waarin de exacte tarieven zouden worden gemeld. Rutte weigerde. Hij vond dat te ver gaan, omdat het kabinet belangrijker zaken aan het hoofd heeft. De premier: ‘Dit gaan we niet doen. Er komt geen brief. Sorry, hoor. Wij zijn de crisisbeheersing aan het leiden.’

Baudet liet het er verder bij zitten.

IC-capaciteit in sneltempo uitbreiden

Hij beloofde de Kamer alles op alles te zetten om het zwarte scenario te verijdelen door de ic-capaciteit in sneltempo te blijven uitbreiden. Vorige week zette de Kamer hem onder druk om uit te breiden naar 1.600 bedden. Dit is wonderwel gelukt, maar tegelijkertijd neemt het aantal coronapatiënten verder toe en zijn die 1.600 bedden binnenkort ontoereikend. Door een uiterste krachtsinspanning van de ziekenhuizen zijn vanaf zondag 2.400 IC-bedden beschikbaar, waarvan 550 voor de reguliere spoedgevallen en 1.850 voor coronapatiënten.

PvdA, PVV en SP voorzagen dat 3.000 IC-bedden nodig zijn, maar De Jonge wilde zich niet binden aan een aantal van nog eens 600 bedden extra. ‘Er is bovenop de 2.400 nog iets mogelijk, maar ik wil de sector nu niet overvragen,’ zei de CDA-bewindsman. Mogelijk kunnen meer patiënten worden overgebracht naar Duitse ziekenhuizen, maar dat moet via de samenwerkende ziekenhuizen worden geregeld. De Jonge zei dat hij dit niet via de regering in Berlijn wil afdwingen, want ‘dan zou ik wel eens het antwoord kunnen krijgen wat ik niet wil’.

SP-Kamerlid Lilian Marijnissen zei signalen te hebben ontvangen dat de deze week geleverde beademingsapparatuur van Philips niet altijd bruikbaar is op de IC-afdelingen. De Jonge sprak dit tegen, verwijzend naar medische specialisten.