Een van de belangrijkste wapens tegen een tweede golf van het coronavirus, is testen en bron- en contactonderzoek. Lange tijd was dat het ondergeschoven kindje in de Nederlandse aanpak. Zijn de GGD’s er nu wel klaar voor?
Al weken is er discussie over de koers van het kabinet in de strijd tegen het coronavirus. Wel of geen lockdown, scholen dicht of open, mondkapjes verplichten of niet? Maar het belangrijkste twistpunt blijft of het beleid erop moet zijn gericht de besmettingen over een langere periode uit te smeren (mitigatie), of dat we alles op alles moeten zetten om het virus zo ver mogelijk in te dammen (containment). Inmiddels lijkt het erop dat het Outbreak Management Team (OMT) door voorbeelden uit het buitenland en voortschrijdend inzicht is opgeschoven naar die tweede strategie.
Lees ook deze 16 veelgestelde vragen over de Strijd tegen het coronavirus: de tussenstand
Testen, testen, testen en dan doorpakken
Gaat het over die tweede aanpak, dan duiken geregeld de afkortingen TTI en BCO op. Die eerste lettercombinatie staat voor ‘test, traceer en isoleer’ en is al sinds het begin van de pandemie het adagium van de Wereldgezondheidsorganisatie. Het komt erop neer dat overheden er alles aan doen om zo breed en zo veel mogelijk te testen, in de hoop een zo compleet mogelijk beeld te krijgen van de verspreiding van het virus. Zodra uit testen blijkt dat ergens een cluster van besmettingen is, gaat het alarm af en kan actie worden ondernomen.
Op dat moment gaat de aanpak over in bron- en contactonderzoek (BCO). De besmette persoon wordt gewaarschuwd en krijgt het dringende advies om in quarantaine te gaan, huisgenoten idem. En de zogeheten contactonderzoekers proberen uit gesprekken met de eerste patiënt te achterhalen wie de bron was en wie nog meer besmet zou kunnen zijn.
OMT zeg meer heil meer in 1,5 meter dan in grootschalig testen
Het OMT was lange tijd terughoudend met het advies om te testen. Daarvoor werden diverse argumenten aangevoerd, zoals de beperkte beschikbaarheid van testmateriaal. Daarvan is achteraf gebleken dat er helemaal geen tekort was. Een tweede argument was dat de tests nog met veel onzekerheid waren omgeven. De kans op verkeerde uitslagen werd te groot geacht.
Maar de belangrijkste reden was dat het OMT, en daarmee het kabinet, een andere strategie voor ogen had, waarin testen geen grote rol speelt.
Laden…
Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.
Bent u al abonnee en hebt u al een account? log dan hier in
U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.
Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?
Wilt u opnieuw inloggen