Grote dip in het aantal huwelijken, wat betekent dit voor de trouwsector?

Trouwceremonie met ringen. Foto: Unsplash

Voor bruiloften geldt sinds woensdag geen maximumaantal gasten meer, mits de trouwlocaties aan stringente voorwaarden voldoen en de gasten zich aan de regels houden. Zien bruidsparen een anderhalvemeterbruiloft zitten? En wat zijn de gevolgen van corona voor de trouwsector?

Hoeveel huwelijken zijn dit jaar gesloten?

Om het risico op verspreiding van het coronavirus te verlagen, mochten vanaf maart niet meer dan dertig gasten aanwezig zijn op een bruiloft. In april en mei zijn bijna 5.700 huwelijken gesloten, blijkt uit actuele cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Dat is een halvering ten opzichte van vorig jaar. In april en mei 2019 trouwden 12.000 stellen.

Het aantal geregistreerde partnerschappen nam in april en mei minder sterk af ten opzichte van vorig jaar dan het aantal huwelijken. Een verklaring is dat de registratie van een partnerschap doorgaans minder groots – met minder gasten – wordt gevierd.

Opmerkelijk is dat er in april en mei niet alleen minder huwelijksvoltrekkingen, maar ook minder echtscheidingen waren ten opzichte van vorig jaar. Mensen stellen de beslissing om te scheiden voornamelijk uit vanwege financiële onzekerheid door de coronacrisis of omdat zij zich zorgen maken om de huisvestiging na scheiding, blijkt uit een peiling van de Nederlandse Vereniging Familie- en Erfrecht Advocaten Scheidingsmediators onder haar leden. De meeste advocaten en mediators verwachten dat het aantal scheidingszaken de komende maanden toeneemt.

Minder dan vorig jaar

Aantal huwelijken, geregistreerde partnerschappen en echtscheidingen in de eerste vijf maanden van het jaar.

N.B. Cijfers over 2020 zijn voorlopig
© Elsevier Weekblad                                Bron: CBS (2020)

 

Hoeveel gasten mogen op een bruiloft komen?

Vanaf 1 juli geldt geen bovengrens meer voor het aantal bezoekers van een bruiloft, mits aan stringente voorwaarden wordt voldaan. Ten eerste krijgen gasten een vaste zitplaats toegewezen. Worden meer dan honderd gasten verwacht, dan moeten die vooraf een gezondheidscheck ondergaan en is een reservering verplicht. Voor bruiloften in de buitenlucht ligt de grens voor een verplichte reservering en gezondheidscheck op 250 gasten.

De regels gelden niet alleen voor bruiloftsfeesten, maar ook voor de huwelijksvoltrekking voor de burgerlijke stand – het ‘officiële gedeelte’. De wet schrijft voor dat een rechtsgeldig huwelijk in openbaarheid wordt voltrokken. Worden er meer dan honderd bezoekers verwacht bij de officiële plechtigheid, dan moeten die bezoekers vooraf reserveren. Dat is niet anders voor religieuze huwelijksplechtigheden.

Ook na 1 juli moeten de gasten anderhalve meter afstand van elkaar kunnen houden. De bruiloftsgasten zitten dus op grotere afstand van elkaar dan gebruikelijk is tijdens bruiloften. En voor grote bruiloftsfeesten zijn alleen grote ruimten – waar afstand houden mogelijk is – geschikt. Wegens de vaste zitplaatsen en anderhalve meter afstand zijn dansen op een dansvloer, fysieke felicitaties en bijvoorbeeld de bruid en bruidegom op de schouders tillen niet mogelijk.

Als alternatief voor de traditionele feestelijkheden worden onder meer drive-through-recepties georganiseerd, waarbij vrienden en familie met hun auto langs het bruidspaar rijden.

Wat zijn de plannen van bruidsparen?

Uit de resultaten van een enquêteonderzoek van trouwsite ThePerfectWedding.nl, die deze week zijn gepubliceerd, blijkt dat 65 procent van de ondervraagde bruidsparen met een budget van ten minste 25.000 euro hun bruiloft al dan niet gedeeltelijk uitstelt. Bij gedeeltelijk uitstel laten zij de officiële huwelijksvoltrekking bijvoorbeeld doorgaan, maar stellen ze het feest uit tot een later moment.

Een op de drie bruidsparen met een trouwbudget van 10.000 tot 15.000 euro – het gemiddelde budget is 15.000 euro – laat de datum van de trouwdag staan, 13 procent van hen twijfelt erover om de datum te verplaatsten. Is het budget voor de bruiloft kleiner dan 5.000 euro, dan laat de helft de datum van de trouwdag staan.

De meest genoemde reden (81 procent) voor uitstel van de trouwdag is dat de stellen geen anderhalve meter afstand willen houden van hun gasten. Driekwart noemt de gezondheid van de gasten een belangrijke reden voor uitstel.

Vaker uitstel bij kleiner budget

Vergelijking van keuzes van bruidsparen over hun trouwdag op basis van beschikbaar budget (euro’s).

© Elsevier Weekblad                  Bron: ThePerfectWedding.nl (2020)

Onder de ondervraagde bruidsparen neemt de twijfel toe om de trouwdag te schrappen als deze gepland is voor september of daarna.

 

Wat zijn de gevolgen voor de trouwsector?

De trouwsector biedt werk aan ongeveer 65.000 Nederlanders. Zo’n 6.000 mensen zijn fulltime actief in deze sector. Denk hierbij aan trouwambtenaren, cateraars, weddingplanners en gespecialiseerde trouwfotografen.

Voor het onderzoek van ThePerfectWedding.nl vulden naast ruim 2.500 bruidsparen ook zo’n 1.300 ondernemers en werknemers werkzaam in de trouwsector een vragenlijst in over de gevolgen van corona voor hun werk.

Naar schatting lopen zij door de uitgestelde bruiloften tot nu toe 385 miljoen euro mis. De leveranciers moeten bovendien 17 procent van hun opdrachten annuleren, onder meer omdat zij niet beschikbaar zijn op de nieuwe trouwdata van bruidsparen. De bijbehorende inkomsten vallen daardoor ook weg.

Naar eigen zeggen loopt 63 procent van de trouwleveranciers het risico om binnen een jaar om te vallen als de huidige situatie niet verandert. Dat geldt voor 85 procent van de cateraars en voor 79 procent van de beheerders van trouw- en feestlocaties. Bijna de helft van de ondervraagden die entertainment verzorgen op bruiloften is op zoek naar werk buiten de trouwbranche. Dat geldt voor 32 procent van de trouwfotografen.

Hoelang houdt trouwsector het vol?

Verwachte levensduur bedrijven als huidige situatie aanhoudt.

© Elsevier Weekblad Bron: ThePerfectWedding.nl (2020)