Onderwereld ligt onder vuur, 1 jaar na de moord op Derk Wiersum

VVDW NL vh jaar Dirk Wiersum bloemenANP-377774801_preview

De moord op advocaat Derk Wiersum – vrijdag 18 september een jaar geleden – was een aanslag op de rechtsstaat, zei minister Ferd Grapperhaus (CDA) van Justitie en Veiligheid diezelfde ochtend. Hij beloofde de georganiseerde misdaad hard aan te pakken en kondigde de oprichting aan van een speciaal team. De strijd tegen de (drugs)criminaliteit wint terrein, signaleert Gerlof Leistra.

Derk Wiersum was de advocaat van kroongetuige Nabil B. Die heeft vanaf voorjaar 2017 een groot aantal belastende verklaringen afgelegd tegen drugsbaron Ridouan Taghi. Deze wordt verdacht van minimaal zes liquidaties en het leidinggeven aan een criminele organisatie.

In de Troonrede afgelopen dinsdag haalde de koning de ‘brute moord’ op Derk Wiersum aan: ‘Op die dag werd eens te meer manifest hoezeer georganiseerde criminaliteit de maatschappij ondermijnt. Voor de niet-aflatende strijd daartegen is volgend jaar opnieuw extra geld beschikbaar, onder andere voor een nieuw gespecialiseerd team waarin de kennis en kracht van justitie, Belastingdienst en defensie worden gebundeld.’

Impuls

De strijd tegen de keiharde misdaad kreeg na de moord op Wiersum een extra impuls. Het door Grapperhaus toegezegde Multidisciplinaire Interventie Team begint vorm te krijgen. Het is een unieke samenwerking van politie, Openbaar Ministerie, de Douane, de FIOD, de Belastingdienst, de Koninklijke Marechaussee en Defensie.

Doel is het duurzaam verstoren van criminele netwerken en hun illegale verdienmodellen. Vooral van het delen van gegevens en het leren van elkaars aanpak, wordt veel verwacht.

EncroChat

Afgelopen zomer had de opsporing al een enorme meevaller toen na eerdere succesvolle acties opnieuw een server van versleutelde berichten kon worden gehackt. Wekenlang konden rechercheurs live meekijken met gebruikers van EncroChat en zaten zo als het ware bij de criminelen aan tafel. De ‘overval’ leidde tot ruim honderd arrestaties.

Mede dankzij de onderschepte berichten is afgelopen woensdagochtend de Haagse drugsbaron Piet S. opgepakt. Hij is al decennia actief in het milieu. Eerder werd onder anderen drugsbaron Robert P. alias Piet Costa opgepakt. Die vijand van Taghi zou opdracht hebben gegeven voor de inrichting van zeven zeecontainers met martelwerktuigen die voor gebruik konden worden ontmanteld.

Corruptie

EncroChat biedt ook nieuw bewijs voor corruptie onder de politie. Vermoedelijk hebben zeker tien agenten gelekt naar de onderwereld. De gehackte berichten versterken daarnaast het beeld van advocaten, notarissen en makelaars die hand- en spandiensten verlenen aan criminele klanten. Zie daar de ondermijning in de praktijk.

Het onderzoek naar de moord op Wiersum is nog in volle gang. De vermoedelijke schutter, zijn chauffeur en de regelaar van de vluchtauto – een neef van Taghi – zitten vast. Officieel wordt Ridouan Taghi nog niet vervolgd als opdrachtgever, maar de verwachting is dat dit gaat gebeuren: hij had een motief en de moord past in een patroon van wraak. Datzelfde geldt voor de moord op de broer van de kroongetuige.

De moord op Derk Wiersum heeft de misdaadbestrijding vleugels gegeven om harde klappen uit te delen aan de onderwereld.