Een meerderheid in de Tweede Kamer is tegen het kabinetsplan om wettelijk te verbieden in geval van code zwart op de Nederlandse ic-afdelingen te selecteren op leeftijd. Bij code zwart is er een tekort aan ic-bedden en komen artsen voor de keuze te staan van leven of dood.
Regeringspartijen D66 en VVD hadden opgeroepen vast te houden aan het advies van medische en ethische deskundigen. Die raadden aan om het wel mogelijk te maken om op basis van leeftijd te selecteren wie in aanmerking komt voor zorg. Dinsdag schaarde een meerderheid van de Tweede Kamer zich achter D66 en VVD.
Lees ook het commentaar van Bram Hahn: Beter loten dan voorrang voor jongere bij volle IC
Maandag liet het kabinet bij monde van minister van Medische Zorg Tamara van Ark nog weten met een wetsvoorstel te komen dat het de deskundigen onmogelijk maakt om leeftijdsselectie toe te passen. Het vraagstuk wie in aanmerking komt voor een ic-bed, komt steeds nadrukkelijker in beeld nu effect van de lockdown uitblijft en de druk op de zorg steeds verder oploopt.
Op twitter werd verontwaardigd gereageerd. Rob Jetten liet namens D66 weten dat hij tegen de wet is.
Ook gynaecoloog bij het Radboudumc en hoofdredacteur bij het vakblad Medisch Contact Bertho Nieboer reageerde ontsteld.
Deze richtlijn is met uiterste zorgvuldigheid gemaakt door alle relevante partijen in het veld en zelfs ouderen begrijpen het vaak goed. Kabinet: laat dit aan de zorgprofessionals over! #codezwart pic.twitter.com/9lWVLqS3Ie
— Bertho Nieboer (@DokterBertho) January 4, 2021
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."
En ook de KBO Brabant, een zelfstandige seniorenvereniging van 125.000 leden liet weten geen voorstander te zijn van loten. ‘Het lijkt een faire keuze, maar is het niet,’ zei voorzitter Leo Bisschops dinsdag in een open brief aan de Tweede Kamer.
Ouderenbond ANBO kwam met een zelfde reactie en vindt dat de mening van artsen uiteindelijk doorslaggevend moet zijn bij de IC-selectie. ‘Dat zijn de experts en die kunnen als beste inschatten hoe je in zo’n extreme crisissituatie nog kunt handelen. Wij merken dat ouderen een keuze van de artsen best snappen als je die goed uitlegt.’
Veel verontwaardigde reacties dus, maar hoe zit het nu echt?
Wat staat er precies in het draaiboek?
In praktijk vrijwel nooit 15-jarige tegenover 80-jarige
Artsen hebben aangegeven dat zij voorlopig blijven vasthouden aan het draaiboek voor code zwart. Dat houdt dus in dat jonge leeftijdsgroepen voorrang krijgen als medische selectiecriteria geen uitsluitsel meer bieden.