4 keer positief nieuws in coronatijd

Asiels zijn bijna leeg - unsplash

Met de invoering van de avondklok en de opmars van de Britse variant in Nederland lijkt de strijd tegen het coronavirus soms uitzichtloos. EW zet vier keer positief nieuws op een rij.

1.Pfizer-vaccin voorkomt dat je anderen kunt besmetten

Lang was onduidelijk of het coronavaccin ook tegengaat dat je het virus bij je kunt dragen en kunt overdragen aan een ongevaccineerde. Een Israëlische studie toont nu aan dat het Pfizer-vaccin inderdaad voorkomt dat je anderen besmet.

De dagbladen The Telegraph en The Times of Israel schrijven over het onderzoek. Zeker 98 procent van de deelnemers ontwikkelde tot twintig keer meer antilichamen in de week nadat ze de tweede dosis van het vaccin hadden gekregen.

Uit een eerste studie onder 102 medewerkers van het Sheba Medical Center, het grootste ziekenhuis van Israël, blijkt dat honderd van hen meer antilichamen ontwikkelden dan patiënten die waren hersteld van het coronavirus.

Bij twee deelnemers was de hoeveelheid antilichamen laag. Bij één van hen was dat makkelijk verklaarbaar: degene die het betrof, kampt met een aangetast immuunsysteem. Waarom de tweede persoon geen antistoffen ontwikkelde, wordt nog onderzocht.

‘Het werkt fantastisch, er is alle reden tot optimisme,’ zegt een directielid van het ziekenhuis. ‘Het lichaam heeft voldoende antilichamen opgebouwd om virusdeeltjes te kunnen onderdrukken.’

In Israël wordt al op grote schaal gevaccineerd. Het land wist veel vaccins in te kopen doordat het in ruil ruimhartig medische data deelt met de fabrikant. In Israël heeft bijna een kwart van de bevolking, zo’n 2,1 miljoen mensen, al een eerste vaccin gehad. Meer dan 30o.000 mensen hebben ook het tweede vaccin al gekregen.

2.Besmetting werkt even goed als vaccin

Een hoopgevende studie onder 20.000 Britse zorgmedewerkers laat zien dat een besmetting met het virus ongeveer evenveel bescherming biedt tegen herbesmetting als de beste vaccins. Dat meldt de Britse zakenkrant Financial Times.

In het onderzoek vergeleken onderzoekers 6.000 medewerkers die het virus hadden opgelopen met een groep van 14.000 niet-besmette medewerkers. Een besmetting beschermt voor minimaal 83 procent tegen het opnieuw oplopen van COVID-19 en biedt 94 procent bescherming tegen een zogeheten symptomatische besmetting voor minstens vijf maanden.

Eleanor Riley, viroloog aan de Universiteit van Edinbrugh, schat de kans ook klein dat mensen die het coronavirus hebben gehad het virus over kunnen dragen op anderen zonder dat ze symptomen hebben. Volgens haar leidt eerdere besmetting tot 75 procent kans op bescherming tegen een nieuwe asymptomatische besmetting.

Het onderzoek heeft trouwens nog geen antwoorden op de vraag of besmetting ook bescherming biedt tegen de Britse variant. Onderzoek daarnaar loopt nog.

3.Studenten presteren beter

Ze mogen dan ongelukkig zijn, studenten presteren in deze tijd wel beter. Diverse universiteiten melden een stijging van de gemiddelde cijfers, zo blijkt uit een inventarisatie van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Het gaat om studieresultaten tot de zomer, vergeleken met dezelfde periode een jaar eerder.

BloedplasmaDe oplossing voor zieken op IC: Zoeken naar een medicijn voor COVID-patiënten

Universiteit Utrecht is een van de universiteiten waar studenten in de laatste maanden van het vorige collegejaar net zoveel of meer studiepunten haalden dan in voorgaande jaren. Ook de Universiteit Maastricht meldt stijgende slagingspercentages voor zowel eerstejaars- als ouderejaars-studenten.

4.Dierenasiels steeds leger

De coronacrisis heeft ook positieve gevolgen voor de dierenasiels. ‘Aan het begin van de coronacrisis liep het echt storm,’ zegt Selva Kromkamp van Dierenasiel Oostzaan / Amsterdam-Noord tegen EW. ‘Nu is het rustiger. Ik denk dat dat komt doordat het aanbod ook minder is, we zijn echt leeg. Maar ik hoop niet dat alles straks terugkomt.’

Demi Timmer van Dierenasiel Tiel herkent dit beeld. ‘Ja, er worden heel veel dieren geplaatst. Zetten we een advertentie voor een kat online, dan hebben we binnen een dag dertig reacties en kunnen we de poes diezelfde week nog plaatsen. We moeten dus veel mensen teleurstellen, maar de adoptie van tamme katten gaat heel snel.’

‘Ja, het is heel leeg,’ zegt ook Chantal Uitzetter van Dierenasiel Zwolle. ‘In jaren hebben we niet zo’n dunne bezetting gehad.’ Ook Uitzetter ziet voornamelijk een run op katten. ‘We zijn heel selectief hoe en waar we plaatsen en vragen ook hoe de situatie bij de baasjes zal zijn na corona. Maar we horen dat veel mensen ook na de coronatijd deels zullen gaan thuiswerken, dus dat zijn goede kandidaten.’

Uitzetter ziet nog niet meer aanvragen voor honden, hoewel je met een hond de mogelijke avondklok vaker kunt omzeilen. ‘Daar is nog geen sprake van. De avondklok hangt natuurlijk ook pas een paar dagen in de lucht. Dat is natuurlijk ook geen goede motivatie voor plaatsing.’

Door de dunne bezetting kunnen Timmer en haar collega’s meer aandacht geven aan de dieren die al lang in het asiel verblijven en vaak minder goed gesocialiseerd zijn. ‘We hebben meer tijd voor trainingen en wandelingen. Zo leuk, je ziet de dieren echt opbloeien. Bezoekers zien deze dieren vaak alleen maar blaffen achter de tralies, maar nu zie je ook de andere kant. Zo zijn ze uiteindelijk ook makkelijker te adopteren.’