Drie maanden na de verkiezingen doet kabinetsinformateur Mariëtte Hamer (PvdA) het rustig aan. Onderhandeld wordt er niet. De fractieleiders babbelen en mogen aantekeningen maken, maar ze krijgen – uit angst voor verdere verdeeldheid – geen stukken of cijfers mee. Politiek verslaggever Eric Vrijsen over de coalitievorming die nog maanden kan duren.
Kabinetsinformateur Mariëtte Hamer heeft drie pannetjes op het vuur en die laat ze voorzichtig pruttelen. In kringen van fractieleiders die geregeld bij haar op bezoek gaan, valt te beluisteren hoe behoedzaam zij te werk gaat.
Meer van Eric Vrijsen: VVD en CDA zoeken lijntje met JA21 en ChristenUnie
Hamers eerste pannetje is het crisisbeleid: de maatregelen die op korte termijn moeten worden genomen om de economie en het land door de slotfase van de coronapandemie te loodsen. Dat is eigenlijk een taak van het demissionaire kabinet in samenspraak met de Tweede Kamer, maar Hamer hanteert het als beginpunt van overeenstemming.
Het tweede pannetje is het ‘herstelbeleid’ en dat gaat over maatregelen die bijvoorbeeld in het onderwijs moeten worden genomen om de opgelopen achterstanden in te halen. Hierbij wordt ook gesproken over moeilijke kwesties als de woningnood en andere beleidsterreinen waarvoor de oplossingen zich min of meer aftekenen, zodat er gaandeweg een richting ontstaat die ook in het latere Regeerakkoord kan worden aangehouden. Er is optimisme, want in plaats van ‘herstel’ wordt in de besprekingen de laatste dagen gesproken over ‘nazorg’.
Laden…
Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.
Bent u al abonnee en hebt u al een account? log dan hier in
U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.
Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?
Wilt u opnieuw inloggen