Premium Lock Arme mevrouw Hamer, nu moet Remkes de beer schieten

Informateur Mariette Hamer overhandigt in de Stadhouderskamer haar eindverslag over het vastgelopen formatieproces aan de Voorzitter van de Tweede Kamer Vera Bergkamp. Foto: ANP.

PvdA-informateur Mariëtte Hamer kreeg een onmogelijke opdracht. Ze mocht niet meteen met het mes op tafel onderhandelen, maar moest de partijleiders over ‘contouren’ laten stoeien. De verhoudingen raakten verder verziekt. EW-verslaggever Eric Vrijsen sprak eerder met Johan Remkes (VVD), de vermoedelijke nieuwe informateur. Kan hij de beer schieten?

‘Het lijntje is broos. Wees voorzichtig met elkaar,’ zei een bezorgde Mariëtte Hamer (PvdA), toen ze donderdag 2 september afzwaaide als informateur. Bijna zes maanden zijn verstreken sinds de Tweede Kamerverkiezingen. Een half jaar vruchteloos gesteggel en nog geen begin van coalitievorming. Hamer begon op 12 mei aan haar taak en concludeert nu dat een meerderheidskabinet er niet in zit.

Waar ging het mis? Wie is de breker? En valt er nog iets te lijmen?

Hamer begon met een dubbele opdracht die voortvloeide uit de werkzaamheden van informateur Herman Tjeenk Willink (PvdA). Hamers voorganger concludeerde op 30 april uitdrukkelijk dat ‘in de komende fase van de formatie niet de vraag “wie met wie” vooropgesteld’ moest worden. Dat was iets voor later.

Tjeenk Willink maakte het te breed

Tjeenk Willink (79) maakte het allemaal veel te breed. Hij dacht dat de kabinetsformatie een totaal nieuwe bestuurscultuur moest inluiden en meteen ook maar een postcoronatijdperk, plus een grootscheepse energietransitie. Als ze daartoe konden besluiten, kwam een volgend kabinet er vanzelf. De ultieme Haagse veteraan vond dat een volgende kabinetsinformateur eerst ‘brede politieke overeenstemming moest zoeken voor een herstel/transitiebeleid’. Liefst ‘in samenwerking met de departementen en gebruikmakend van bestaande rapporten en adviezen van diverse instellingen’. Ook beval de veelgeprezen Tjeenk Willink aan dat zijn opvolger ‘een inventarisatie van urgente, grote problemen’ zou opstellen.

Arme mevrouw Hamer. Maanden was ze in de weer met onwillige fractieleiders. Ze constateert nu dat de inhoudelijke meningsverschillen niet bijster groot zijn, maar dat ‘de combinatie van blokkades’ tot een onmogelijk situatie heeft geleid. Impasse, de partijleiders verstikken elkaar in beeldvorming. Tijdens de eindeloze gesprekken vlogen ze elkaar in de haren over wat de media hadden bericht, meldt Hamer.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock Er ging iets fout
Premium Lock Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw