Met een nieuw kabinet in zicht circuleren er steeds meer namen voor een ministerspost of staatssecretariaat. Niet in de laatste plaats omdat de genoemden zichzelf openlijk kandidaat stellen. EW houdt bij welke namen er vallen voor het kabinet-Rutte IV.
Wat betekent Akkermans-index?
De aanduiding ‘Akkermans-index’ verwijst naar een sketch van Kees van Kooten en Wim de Bie uit 1991. Daarin bespreken de twee in een in scène gezette nieuwsuitzending het opstappen van de Defensieminister met politiek commentator Aad van der Naad. Er heeft zich volgens Van der Naad al een nieuwe kandidaat voor het ambt aangediend en dat is prof.dr.ir P. Akkermans. ‘Ik werd genoemd en ik ben gevraagd en CNN heeft al belangstelling,’ antwoordt Akkermans opgewekt.
Het typetje Akkermans keert daarna geregeld terug in de sketches als de man die beweert dat zijn naam voor vrijwel elke belangrijke vacature circuleert, bijvoorbeeld die van directeur van het Haags gemeentemuseum op het vertrek van Rudi Fuchs in 1993.
Bekijk het volledige fragment hieronder:
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."
30 december 2021: bevestigde namen
De VVD en ChristenUnie hebben de namen van bewindslieden bekendgemaakt die namens hun partij een ministerspost gaan bekleden. Ook is het inmiddels zeker op welke posten Hugo de Jonge (44, CDA), Rob Jetten (34, D66) en Carola Schouten (44, ChristenUnie ) terugkeren in het kabinet.
Hugo de Jonge laat de post als minister van Volksgezondheid achter zich en wordt de nieuwe minister voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening. Tweede Kamerlid Rob Jetten gaat de Kamer verlaten en wordt minister voor Klimaat en Energie. Carola Schouten gaat de nieuwe post van minister voor Armoedebeleid, Participatie en Pensioenen invullen. De nieuwe functie van de eerder genoemde Maarten van Ooijen is ook bevestigd door de ChristenUnie, de Utrechtse wethouder zal de enige staatssecretarispost voor de CU op zich nemen. Hij wordt staatssecretaris Jeugd en Preventie.
Ook de VVD heeft namen informeel bevestigd, waaronder die van de Amsterdamse wethouder Eric van der Burg (staatssecretaris Asiel en Migratie), oud-staatssecretaris van Justitie en Veiligheid Mark Harbers (minister van Infrastructuur en Waterstaat), Liesje Schreinemacher (minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) en Dilan Yesilgöz (minister van Justitie en Veiligheid).
Dennis Wiersma is momenteel demissionair staatssecretaris Sociale Zaken, hij wordt in het nieuwe kabinet minister voor Primair en Voortgezet Onderwijs. Christianne van der Wal zal de nieuwe post van minister voor Natuur en Stikstof innemen. Micky Adriaansens is momenteel VVD-senator in de Eerste Kamer en directeur van adviesbureau TwynstraGudde. Adriaansens wordt waarschijnlijk minister van Economische Zaken. EW tipte hen eerder in deze Akkermans-index.
Eerder genoemde burgemeester van Almere Franc Weerwind wordt waarschijnlijk minister voor Rechtsbescherming, Europarlementariër Marietje Schaake wordt staatssecretaris Koninkrijksrelaties en Digitalisering en Hans Vijlbrief stapt van Financiën over naar de nieuwe post van staatssecretaris Mijnbouw.
30 december 2021: Aukje de Vries
Kamerlid Aukje de Vries (57, VVD) wordt staatssecretaris Toeslagen en Douane. Eerder was ze lid van de Provinciale Staten in Friesland. Ook was ze gemeenteraadslid in Leeuwarden. Ze zal op het ministerie van Financiën worden belast met de afhandeling van de toeslagenaffaire.
30 december 2021: Henk Staghouwer
ChristenUnie maakte bekend dat Henk Staghouwer (59) minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit wordt. Staghouwer is momenteel gedeputeerde in Groningen met onder meer de portefeuille Landbouw en Visserij. Op het ministerie zal hij gaan samenwerken met Christianne van der Wal, die de nieuwe minister voor Natuur en Stikstof wordt.
30 december 2021: Conny Helder
Direct uit het werkveld komt Conny Helder (63), zij wordt minister voor Langdurige Zorg. Ze trad tijdens de coronacrisis op als belangenbehartiger voor de ouderen, dit deed ze in haar functie als zorgbestuurder van de branchevereniging voor verpleeghuizen ActiZ.
30 december 2021: Robbert Dijkgraaf
Een nieuwkomer in Den Haag voor D66: Robbert Dijkgraaf (61) wordt minister van Onderwijs Cultuur en Wetenschap. Met een achtergrond in de natuurkunde was hij president van Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW), daarnaast is hij directeur van het Institute for Advance Study in Princeton in de Verenigde Staten.
30 december 2021: Christophe van der Maat
In het nieuwe kabinet wordt Christophe van der Maat (41) staatssecretaris Defensie voor de VVD. Hij heeft een juridische achtergrond en is op dit moment gedeputeerde voor de VVD in Noord-Brabant, daar beheert hij de portefeuille Mobiliteit, Financiën en Organisatie.
30 december 2021: verdeling van de ministerposten
Zondag 2 januari 2022 zal de verdeling van de ministerposten bekend worden gemaakt. De woordvoerder van de formatie bracht de waarschijnlijke verdeling een paar dagen eerder al naar buiten.
De VVD krijg acht ministers en drie staatssecretarissen, D66 mag zes ministers en drie staatssecretarissen aandragen, het CDA vier ministers en twee staatssecretarissen en de ChristenUnie krijgt twee ministers en één staatssecretaris.
Meerdere Haagse bronnen melden dat vrijwel zeker is dat de post voor minister van Financiën niet meer door Wopke Hoekstra (46) zal worden ingevuld, maar naar Sigrid Kaag (60) zal gaan. Ook Kajsa Ollongren (45) zal terugkeren in het kabinet, waarschijnlijk als minister van Defensie. Hugo de Jonge (44) verlaat zijn post als minister van Volksgezondheid, deze gaat naar D66.
Er komen ook nieuwe posten bij in het kabinet, zoals een minister voor Klimaat en Energie (D66), een staatssecretaris Mijnbouw (D66), een minister voor Natuur en Stikstof (VVD), een minister voor Armoedebeleid, Participatie en Pensioenen (ChristenUnie) en een staatssecretaris Toeslagen en Douane (VVD).
23 december 2021: namen die we al kennen
Demissionair staatssecretaris Raymond Knops (50, CDA) keert, volgens een lijstje dat circuleert in Den Haag*, terug in het kabinet als minister van Defensie. In kabinet-Rutte III was hij staatssecretaris Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.
De plek van Knops wordt waarschijnlijk ingevuld door Kees Verhoeven (45, D66). Verhoeven nam in maart 2021 afscheid van de Tweede Kamer, waar hij vanaf 2010 D66 vertegenwoordigde. Volgens het lijstje waar ook Knops op staat, zou Verhoeven de post als staatssecretaris Koninkrijksrelaties en Digitalisering kunnen gaan vervullen.
Ook voormalig Tweede Kamerlid Agnes Mulder (48, CDA) wordt genoemd, zij zou terugkeren als staatssecretaris Mijnbouw.
*Op 24 december bleek uit een verhaal van Trouw dat deze lijst is opgesteld door predikant Willem-Jan van Gent uit Ouderkerk aan de Amstel. Van Gent baseerde zijn lijst naar eigen zeggen op zijn ‘Akkermans-antenne’ op basis van namen die al in andere media zijn genoemd. Van Gent zette de kabinetssamenstelling woensdagavond 22 december op Twitter met de vermelding: ‘niet in de trein gevonden’, verwijzend naar CU-leider Gert-Jan Segers die eerder een formatiedocument in de trein verloor.
23 december 2021: Beatrice de Graaf
Hoogleraar Beatrice de Graaf (45) zou de post van minister voor Rechtsbescherming kunnen gaan invullen voor de ChristenUnie. Ook haar naam is te vinden op de lijst die circuleert in Den Haag*. In verschillende media gaf De Graaf commentaar op de actualiteit als terrorisme-expert. Ze is lid van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen, actief binnen de European Council on Foreign Relations en ze neemt deel aan verschillende adviescommissies op het gebied van nationale en internationale veiligheid. In 2015 stond ze vijfde op de lijst voor de Eerste Kamerverkiezingen. Datzelfde jaar werd ze benoemd tot voorzitter van de Nationale Wetenschapsagenda.
*Op 24 december bleek uit een verhaal van Trouw dat deze lijst is opgesteld door predikant Willem-Jan van Gent uit Ouderkerk aan de Amstel. Van Gent baseerde zijn lijst naar eigen zeggen op zijn ‘Akkermans-antenne’ op basis van namen die al in andere media zijn genoemd. Van Gent zette de kabinetssamenstelling woensdagavond 22 december op Twitter met de vermelding: ‘niet in de trein gevonden’, verwijzend naar CU-leider Gert-Jan Segers die eerder een formatiedocument in de trein verloor.
10 december 2021: Annelien Bredenoord
Sinds september 2021 is Annelien Bredenoord (42) rector magnificus aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Ondanks haar recente benoeming als rector noemt Trouw ook haar een van de ‘topkandidaten uit de wetenschap’ voor D66. Bredenoord is Eerste Kamerlid voor D66 en sinds 2019 ook fractievoorzitter. Naast haar academische werkzaamheden en politieke verantwoordelijkheden is ze onder meer voorzitter van de Ethics Committee van de International Society for Stem Cell Research, lid van de raad van toezicht van het Amsterdam UMC, lid van het bestuur van ZonMw en voorzitter van de raad van toezicht van het Metropole Orkest.
10 december 2021: Sophie in ‘t Veld
Europarlementariër Sophie in ’t Veld (58) is al sinds 1994 werkzaam in de Europese politiek. Ze begon als medewerker van D66-Europarlementariër Johanna Boogerd-Quaak. Daarna was ze fractiesecretaris van ELDR (de partij van Europese Liberalen en Democraten) bij het Comité van de Regio’s en lid van de commissie voor het opstellen van de uitgangspunten van D66. Nu is ze delegatieleider in het Europees Parlement. Ze is ook betrokken bij diverse commissies en delegaties. In ’t Veld woont in Brussel, maar toch noemt RTL Nieuws ook haar naam.
Lees ook dit ingezonden opinieverhaal van Bente Becker: Stop onvrije invloeden in Nederland
10 december 2021: Bente Becker
Volgens Trouw is Kamerlid Bente Becker (36, VVD) een ‘geheide kandidaat voor een ministerschap of staatssecretariaat’. Als Tweede Kamerlid houdt ze zich bezig met buitenlandse handel en ontwikkelingssamenwerking, en daarnaast met integratie en inburgering. Ze maakte al jong haar entree in de politiek als assistent van minister Henk Kamp. Later werd ze fractiemedewerker en schreef ze onder meer de speeches voor Mark Rutte. Sinds 2021 is Becker ook waarnemend vicefractievoorzitter.
10 december 2021: Liesje Schreinemacher
Liesje Schreinemacher (38) is sinds 2019 lid van het Europees Parlement voor de VVD. Trouw noemt haar ‘een nieuwe ster in het Europarlement’ maar ‘wellicht nog te onervaren’. Ze is werkzaam in de commissies Internationale Handel, Juridische Zaken en Interne Markt. Schreinemacher dacht eerder mee over het verkiezingsprogramma van de VVD.
10 december 2021: Ingrid Thijssen
De kans dat Ingrid Thijssen (53) een ministerspost voor de VVD gaat vervullen, is klein. Toch wordt haar naam genoemd door Trouw. Ze is sinds 2020 voorzitter van de werkgeversorganisatie VNO-NCW en in 2017 werd ze als CEO van Alliander verkozen tot Topvrouw van het Jaar. Ze heeft geen politieke ervaring.
10 december 2021: Mirjam de Blécourt-Wouterse
Eerste Kamerlid Mirjam de Blécourt-Wouterse (57) beschikt volgens Trouw over de ervaring om een ministerspost te bekleden. Ze heeft een achtergrond in de advocatuur, ze is partner bij het internationale advocatenkantoor Baker McKenzie in Amsterdam. Daarnaast zet ze zich in voor diversiteit en gelijke behandeling van vrouwen. De Blécourt schreef mee aan de wet voor een streefcijfer voor een evenwichtige zetelverdeling tussen mannen en vrouwen in het bestuur en de raad van commissarissen van ondernemingen. Ze werd ook opgenomen in de Volkskrant Top 200 van invloedrijkste Nederlanders.
10 december 2021: Salima Belhaj
Als diversiteit in de keuze voor de ministers een rol speelt, kan het goed dat Kamerlid Salima Belhaj (43) een kans maakt. Zij trok de aandacht in de debatten over Afghanistan en brengt volgens Trouw diversiteit met haar Marokkaans-Veluws-Rotterdamse achtergrond mee. Ze is sinds 2016 Tweede Kamerlid voor D66, daarvoor was ze acht jaar fractievoorzitter van de partij en vertegenwoordigde ze de partij in de gemeenteraad van Rotterdam. In 2008 werd ze uitgeroepen tot Politiek Talent van Rotterdam en in 2016 ontving Belhaj de Rotterdamse onderscheiding de Erasmusspeld.
10 december 2021: Marietje Schaake
Marietje Schaake (43) bezit volgens Trouw de nodige kennis op het gebied van IT en privacy die het kabinet goed kan gebruiken. Ze was tot 2019 lid van het Europees Parlement voor D66, tien jaar zat ze op die plek. Ze was woordvoerder van de ALDE Groep over het Trans-Atlantisch Handels- en Investeringsverdrag (TTIP) en het verdrag tussen Canada en de Europese Unie. Schaake is gespecialiseerd in privacy en hield zich bezig met handel in spionagetechnologieën en het tegengaan van handel in geroofd cultureel erfgoed. Nu is ze docent en directeur van het Cyber Policy Center aan de Amerikaanse Stanford University.
Het dubbeldikke kerstnummer van EW , vol diepgaande en verrassende interviews, achtergrondverhalen en reconstructies, ligt nu in de winkel!
Via onze webshop is het kerstnummer te bestellen (gratis verzending)
10 december 2021: Petra Stienen
Als senator in de Eerste Kamer en delegatieleider van de Nederlandse delegatie van de Parlementaire Assemblee van de Raad van Europa heeft Petra Stienen (56, D66) de nodige politieke ervaring om volgens Trouw in aanmerking te komen voor een ministerspost. Eerder was ze diplomaat en coach. Als diplomaat werkte ze op de Nederlandse ambassade in Egypte en Syrië. Ze schreef een aantal boeken en ze heeft een eigen adviespraktijk. Stienen houdt zich veel bezig met thema’s als mensenrechten, inclusie, diversiteit, gender en leiderschap.
10 december 2021: Simone Kukenheim
Amsterdamse wethouder Simone Kukenheim (42) wordt in een rijtje genoemd in Trouw. Ze neemt in de gemeente de portefeuilles Zorg, Onderwijs en Sport voor haar rekening. Ze was eerder fractievoorzitter voor D66 in stadsdeel Zuid. Bij AT5 laat ze weten dat ze met de verkiezingen van 16 maart stopt in Amsterdam. Wat ze daarna gaat doen, weet ze nog niet, maar Kukenheim zegt dat haar hart ligt bij het onderwijs en de zorg.
10 december 2021: Anne Kuik
Hoewel Anne Kuik (34) in Trouw een rijzende ster wordt genoemd, zal ze eerder in aanmerking komen voor een functie als fractievoorzitter dan voor een plek in het kabinet. Ze is Tweede Kamerlid voor CDA. Ze groeide in de gemeenteraad van Groningen door tot wethouder van Verkeer en Cultuur. Sinds april 2021 maakt ze ook deel uit van het Presidium van de Tweede Kamer.
10 december 2021: Marianne Hirsch Ballin
Marianne Hirsch Ballin is hoogleraar straf- en strafprocesrecht aan de Vrije Universiteit en was zes jaar advocaat bij Pels Reijken. Trouw noemt haar een ‘outsider’ in de rij van potentiële ministers. Hirsch Ballin heeft geen achtergrond in de politiek, maar wel bestuurlijke ervaring. Ze is de dochter van oud-minister Ernst Hirsch Ballin (CDA), die ook jurist en hoogleraar was.
10 december 2021: Madeleine van Toorenburg (53)
De naam van oud-Kamerlid Madeleine van Toorenburg (53) staat ook in Trouw, ze zou misschien in aanmerking komen voor de post van minister van Justitie en Veiligheid. Hoewel er ook andere partijen goede kandidaten hebben die in aanmerking komen voor de post volgens de krant. Ze was tot 31 maart 2021 lid van de Tweede Kamer voor CDA, sinds 2 juli 2021 is ze lid van de Gedeputeerde Staten van Limburg. Als Kamerlid was ze woordvoerder justitie en veiligheid en voorzitter van de parlementaire enquêtecommissie Fyra. Ze is ook lid geweest van het Presidium van de Tweede Kamer en vervulde een functie als vicefractievoorzitter van het CDA van 2017 tot 2020.
10 december 2021: Mirjam Bikker
In de fractie van de ChristenUnie valt volgens Trouw Mirjam Bikker (39) op. Sinds 31 maart zit ze in de Tweede Kamer met taken voor het ministerie van Justitie en Veiligheid en het ministerie voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Ze was van 2019 tot 2021 lid van de Eerste Kamer.
10 december 2021: Esther de Lange
Esther de Lange (46) is actief voor het CDA. Ze is lid van het Europees Parlement, vicevoorzitter van de Europese christen-democraten (EVP) en delegatieleider van het CDA in het Europees Parlement. Als vicevoorzitter neemt ze volgens Trouw een machtige positie in Europa in. Voor het CDA Europa neemt ze de zaken waar in de commissie-Buitenlandse Zaken. Naast deze werkzaamheden is De Lange ook lid van de commissie-Economische- en Monetaire Zaken en de commissie voor Milieubeheer, Volksgezondheid en Voedselveiligheid.
10 december 2021: Lucas Bolsius
Burgemeester van Amersfoort Lucas Bolsius (63, CDA) was eerder wethouder in de gemeente Rotterdam en zijn naam klinkt nu voor een ministerspost. Tijdens zijn termijnen als wethouder nam hij meerdere portefeuilles voor zijn rekening: in 2002 sociale zaken, wijken en buitenruimte en in 2006 haven, financiën, buitenruimte, sport en organisatie. In oktober liet Bolsius in een brief aan de gemeenteraad weten zich verkiesbaar te stellen voor een derde ambtstermijn als burgervader. Zijn woordvoerder liet op 13 december aan RTV Utrecht weten dat hij daar nog steeds achter staat.
10 december 2021: Onno Hoes
Voorzitter van de makelaarsvereniging Nederlandse Coöperatieve Vereniging van Makelaars (NVM) Onno Hoes (60, VVD) wordt genoemd door RTL nieuws. De oud-burgemeester van Maastricht heeft op diverse plekken bestuurservaring opgedaan. Hij was lid van de Provinciale Staten van Noord-Brabant en later van de Gedeputeerde Staten van de provincie.
Maar ook bij diverse nevenactiviteiten nam hij de rol op zich van voorzitter of adviseur. Zo was hij van 2010 tot 2015 voorzitter van het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI) en is hij sinds 2019 bestuurslid van het Nationaal Comité 4 en 5 mei.
10 december 2021: Jeanette Baljeu
Jeannette Baljeu (54, VVD) was vijftien jaar werkzaam bij het ministerie van Economische Zaken en staat ook op het lijstje van RTL nieuws. Sinds 2017 is ze lid van Gedeputeerde Staten van Zuid-Holland. Ze betrad het politieke speelveld in 2002 als raadslid in de deelgemeente Kralingen-Crooswijk, daarna bekleedde ze diverse politieke functies en ontving daarvoor in 2015 de Wolfert van Borselenpenning van Ahmed Aboutaleb.
Daarnaast heeft ze een taak vervuld als voorzitter Taskforce ‘Beter Benutten Onderwijs en Openbaar Vervoer’ (in opdracht van de Ministerraad) en was ze algemeen directeur van SBRCURnet (een voormalig Nederlands kennisinstituut op het gebied van de bouw en gebouwinstallaties). Ook werd Baljeu twee keer Nederlands Kampioen Debatteren, in 1999 en 2000.
10 december 2021: Ruth Peetoom
Ruth Peetoom (54) was van 2011 tot 2019 partijvoorzitter van het CDA en nu klinkt haar naam bij RTL nieuws voor een post die het Christen-Democratisch Appèl mag invullen. Eerder was ze predikant en theoloog. Per 1 september is ze voorzitter van de Nederlandse GGZ (voorheen GGZ Nederland).
10 december 2021: Hubert Bruls
De naam van Hubert Bruls (55), burgemeester van Nijmegen, valt ook. Hij is naast burgemeester ook voorzitter van de Veiligheidsregio Gelderland-Zuid en voorzitter van het Veiligheidsberaad waarin alle voorzitters van de 25 veiligheidsregio’s zitten. Na gemeenteraadslid en wethouder te zijn geweest, kwam hij in 2002 in de Tweede Kamer voor het CDA. Hij hield zich bezig met arbeidsmarktbeleid en werkgelegenheid, arbeid en zorg, grotestedenbeleid en infrastructuurprojecten in Gelderland.
Lang liet Bruls zich niet uit over zijn toekomstplannen, maar tijdens een terugblik in de laatste raadsbijeenkomst van 2021 liet hij doorschemeren nog niet klaar te zijn als burgemeester. ‘In het bijzonder wens ik ook al diegenen succes voor wie dit het laatste volle kalenderjaar als raadslid en als wethouder was. Dat geldt niet voor de burgemeester, want die gaat gewoon door. Dan weet u dat ook alvast.’
10 december 2021: Marnix van Rij
Marnix van Rij trad 11 december af als interim-partijvoorzitter van het CDA. Hij bekleedde die functie vanaf 3 april en maakte zo de verkiezingsnederlaag en het vertrek van Pieter Omtzigt mee. Volgens RTL nieuws maakt hij kans op een plek in het kabinet. Van 1999 tot 2001 was hij al voorzitter van het CDA en van 2015 tot 2019 was hij lid van de Eerste Kamer, waar hij het woord voerde over fiscale zaken.
10 december 2021: Pieter-Jaap Aalbersberg
Pieter-Jaap Aalbersberg (62) komt volgens het Nederlands Dagblad in aanmerking voor een ministerspost. Momenteel is hij nationaal coördinator terrorismebestrijding en veiligheid. Daarvoor bekleedde hij de functie van korpschef van het Amsterdamse politiekorps in de rang van hoofdcommissaris. In 2014 leidde Aalbersberg de repatriëringsmissie na de ramp met MH17.
10 december 2021: Micky Adriaansens
Eerste Kamerlid Micky Adriaanse (57) wordt genoemd door RTL nieuws. Sinds 2019 vertegenwoordigt ze de VVD met een zetel in de senaat en is ze voorzitter van de vaste Eerste Kamercommissie Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Adriaanse heeft een achtergrond in de advocatuur en is sinds 2016 voorzitter van de raad van bestuur bij organisatieadviesbureau Twynstra Gudde.
10 december 2021: Stephanie ter Borg
Stephanie ter Borg (38) startte in mei als directeur van REWIN West-Brabant. Ter Borg is ook ‘een naam die valt,’ aldus Trouw. Ze heeft een juridische achtergrond en was directeur van de Academie Bestuur, Recht en Ruimte van Saxion University of Applied Sciences. Maar in de loop der jaren heeft Ter Borg ook veel bestuurlijke ervaring op politiek vlak opgedaan. Als bestuurslid van de gemeenteraad in Dordrecht, wethouder in Barendrecht en als partijdirecteur voor de VVD op landelijk niveau. Daarnaast schreef ze mee aan het verkiezingsprogramma, met haar specialisatie op de terreinen economie en innovatie.
10 december 2021: Eric van der Burg
Op zijn zeventiende werd Eric van der Burg (56) al bestuurslid van de VVD in Amsterdam Zuidoost. Op dit moment is hij Eerste Kamerlid voor de VVD en wordt zijn naam genoemd voor een eventuele ministerspost door RTL nieuws.
In 2004 werd hij fractievoorzitter voor de VVD in de Amsterdamse gemeenteraad. Daarna vervulde hij de functie van wethouder en was hij tweede loco-burgemeester van Amsterdam. In zijn jaren als wethouder beheerde hij de portefeuilles Zorg en Welzijn, Sport en Recreatie, Ouderen, Ruimtelijke Ordening en Grondzaken, Luchthaven, Personeel, Organisatie en Integriteit, Dienstverlening en Externe Betrekkingen en Dierenwelzijn. Hij was tot tweemaal toe fractievoorzitter voor de VVD in de Amsterdamse gemeenteraad. Door de Amsterdamse stadszender AT5 werd hij drie keer verkozen tot het beste Amsterdamse raadslid om zijn kritische en tegelijkertijd constructieve houding.
Lees ook dit essay van Arno Visser (Rekenkamer) over de wijze lessen van Tjeenk Willink
10 december 2021: Arno Visser
President van de Rekenkamer Arno Pieter Visser (55) zou volgens RTL nieuws ook een ministerpost voor de VVD kunnen gaan invullen. Als voormalig persvoorlichter voor de VVD, politiek adviseur van vicepremier Hans Dijkstal en Tweede Kamerlid is Arno Visser geen onbekende in Den Haag. Als Tweede Kamerlid was hij woordvoerder asielbeleid, ook het hoger onderwijs en wetenschap genoten zijn aandacht. Van 2008 tot 2013 was hij wethouder in Almere, waar hij verantwoordelijk was voor de portefeuilles financiën, bedrijfsvoering, dienstverlening en cultuur. Visser schrijft al vijf jaar achtereen het jaarlijkse ‘nieuwjaarsessay’ in EW. In zijn vorige essay haalde hij ‘de wijze lessen van Tjeenk Willink’ aan en riep hij op om te leren van oude affaires.
3 december 2021: Olaf Prinsen
Olaf Prinsen (38, D66) is sinds april 2020 directeur van Jeugdzorg Nederland. Daarvoor was hij directeur NVRD, een vereniging van gemeenten en gemeentelijke bedrijven die verantwoordelijk zijn voor afvalbeheer. Van 2010 tot en met 2015 was Prinsen wethouder in Apeldoorn en een tijd de jongste wethouder in Nederland. Het College waarvan hij deel uitmaakte, diende in 2012 zijn ontslag in wegens miljoenenverlies bij het grondbedrijf in de gemeente. Nu valt zijn naam voor een mogelijke ministerpost in NRC.
3 december 2021: Maarten van Ooijen
Een man zonder Haagse ervaring wordt ook genoemd door NRC. Maarten van Ooijen (31), wethouder voor de ChristenUnie in Utrecht. Daar houdt hij zich bezig met Maatschappelijke ondersteuning, Welzijn, Asiel en integratie en Sport. Hij was eerder gemeenteraadslid in Utrecht en fractievoorzitter van de ChristenUnie. Ook was hij landelijk voorzitter van PerspectieF, de jongerenorganisatie van de ChristenUnie. In januari 2019 werd hij door het tijdschrift Binnenlands Bestuur verkozen tot Beste Jonge Bestuurder van 2018.
3 december 2021: Jacco Vonhof
De naam van de voorzitter van ondernemingsorganisatie MKB-Nederland Jacco Vonhof (52,) klinkt volgens NRC in de wandelgangen als kandidaat voor een post die de VVD mag invullen. Gedurende de coronacrisis vertolkte hij zowel voor als achter de schermen de belangen van zijn achterban, het midden- en kleinbedrijf. Op 6 december hield hij de vierde EW Economie-lezing, waarin hij politiek Den Haag een spiegel voorhoudt en duidelijk maakt wat zijn verlangens zijn ten aanzien van het regeerprogramma van het nieuwe kabinet.
Bij de EW Economie-lezing op 6 december gaf Vonhof aan dat hij niet beschikbaar is voor een ministerspost.
Vonhof hield de vierde EW Economie-lezing. op maandagavond 6 december in De Rode Hoed in Amsterdam
3 december 2021: Christianne van der Wal
Een nieuwe naam die NRC ook noemt, is die van Christianne van der Wal (48). Sinds 2017 bekleedt ze de functie van partijvoorzitter van de VVD en daarnaast is ze gedeputeerde bij de provincie Gelderland. Op die plek belandde ze na haar functie als wethouder in Harderwijk met de portefeuille Economische Zaken en Werkgelegenheid, Recreatie, Toerisme en Sport.
3 december 2021: Rianne Letschert
Voor D66 valt de naam van Rianne Letschert (45) als mogelijk minister, aldus NRC. Als rector magnificus van de Universiteit Maastricht werd Letschert Topvrouw van het Jaar 2019. Ze is hoogleraar en sinds 1 november 2021 voorzitter van het college van bestuur van de Universiteit Maastricht. Ze combineert haar positie als rector en voorzitter tot het moment waarop een nieuwe rector magnificus aantreedt.
3 december 2021: Anke Klein
Anke Klein (43, D66) is sinds 2018 wethouder in de gemeente Utrecht en heeft de portefeuille Financiën, Cultuur, Onderwijs, Wijkgericht werken en participatie, Erfgoed, Wijk Oost en Wijk Binnenstad. Door eerdere werkzaamheden voor De Nederlandsche Bank en het ministerie van Financiën heeft ze ervaring als ambtenaar, bestuurder, politicus en diplomaat. Ze zou volgens NRC in de wandelgangen ‘ministeriabel’ worden genoemd.
3 december 2021: namen die we al kennen
Mark Rutte (54,VVD) keert hoogstwaarschijnlijk terug als premier. Dilan Yesilgöz (44, VVD) en Dennis Wiersma (35, VVD) dienen nu al als demissionair staatssecretaris van respectievelijk Economische Zaken en Klimaat en van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Zij maken volgens NRC grote kans op terugkeer in een nieuw kabinet.
Volgens NRC worden ook twee oude bekenden genoemd: oud-minister van Defensie Jeanine Hennis (48, VVD) en oud-staatssecretaris van Justitie en Veiligheid (belast met vreemdelingenzaken en migratie) Mark Harbers (52, VVD). Beiden zijn niet geheel onomstreden. Hennis stapte in 2017 op na een snoeihard rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid over een ongeluk met een mortiergranaat in Mali in 2016. Daarbij kwamen twee Nederlandse militairen om het leven en raakte één infanterist zwaargewond. Defensie schoot ‘ernstig tekort’ in het waarborgen van de veiligheid van zijn militairen, oordeelde de Onderzoeksraad.
Harbers stuurde in mei 2019 de jaarlijkse ‘Rapportage Vreemdelingenketen’ naar de Tweede Kamer. Hierin was voor het eerst een landelijk overzicht opgenomen van de in het jaar 2018 door de politie geregistreerde incidenten waarbij bewoners van asielzoekerscentra als verdachte van een misdrijf waren aangemerkt.
Hierbij werd gewerkt met een toptien en een restcategorie ‘overig’. Navraag door De Telegraaf wees uit dat onder meer ernstige gewelds- en zedenmisdrijven als moord, doodslag en verkrachting onder deze restcategorie waren gerubriceerd. Dit kwam staatssecretaris Harbers op het verwijt te staan dat hij zou hebben geprobeerd deze cijfers te verdoezelen. Harbers diende daarop zijn ontslag in.
Namens D66 gaan we mogelijk demissionair staatssecretaris van Financiën Hans Vijlbrief (58) en demissionair staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat Steven van Weyenberg (48) terugzien. D66-leider Sigrid Kaag (60) zal waarschijnlijk terugkeren in het kabinet als minister van Financiën, meerdere Haagse bronnen melden dit op 30 december. Ze zou hiermee de eerste vrouw worden die deze ministerspost bekleedt.
CDA-leider Wopke Hoekstra (46) wil het liefst minister van Financiën blijven, maar die post raakt het CDA kwijt. Voormalig CDA-fractievoorzitter Pieter Heerma (44) heeft volgens NRC wel oren naar een kabinetspost. Demissionair minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge (44, CDA) gaf een half jaar geleden al aan dat hij graag door wil in zijn huidige functie, maar het is niet zeker of hij die kans ook krijgt. Op 30 december meldden meerdere bronnen dat deze post waarschijnlijk door D66 ingevuld mag worden. Chris van Dam (58), het oud-CDA-Kamerlid dat het parlementaire onderzoek naar de Toeslagenaffaire leidde, wordt getipt voor Justitie en Veiligheid. Maar volgens Haagse bronnen is de kans groot dat die post voor de VVD is.
Namens de ChristenUnie wordt mogelijk oud-minister voor Jeugd en Gezin André Rouvoet (59) opgetrommeld. Hij leidt nu de koepelorganisatie van de GGD’en. Demissionair minister van Landbouw Carola Schouten (44, ChristenUnie) blijft aan, maar schuift mogelijk door naar de ministerspost voor Armoedebeleid, Participatie en Pensioenen.
8 november 2021: Herna Verhagen – minister van Financiën
In een ingezonden opinie in Trouw bepleitten wethouder van Financiën in Renkum Marinka Mulder, oprichter Stem op een Vrouw Devika Partiman en directeur UN Women Nederland Marije Cornelissen voor de aanstelling van CEO van PostNL Herna Verhagen. ‘Bewierookt om haar menselijke leiderschapsstijl en meerdere malen getipt als toekomstig minister.’
Lees ook dit interview met Herna Verhagen: ‘Ik toets en test mezelf constant’
Herna Verhagen (55) is sinds 2012 CEO bij PostNL. Verhagen was bij haar aanstelling de eerste Nederlandse vrouw die aan het hoofd stond van een AEX-genoteerd bedrijf.
21 oktober 2021: Jacques van den Broek – minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid
Randstad-topman Jacques van den Broek (61) maakte eerder bekend als CEO te vertrekken in maart 2022 bij de presentatie van kwartaalcijfers van het grootste uitzendbureau van Nederland. Bij BNR Nieuwsradio werd hem donderdag 21 oktober gevraagd naar zijn volgende stap. ‘Ik heb veel verstand van werk, ik ken veel sectoren, dus dat gaat goed komen.’
Op de vraag of hij misschien minister van Werk wordt, antwoordde Van den Broek: ‘Wie weet.’ Hij is gepolst, geeft hij toe. En daarna grappend: ‘Ik ben een geboren politicus, dus dat komt helemaal goed.’
Lees ook dit commentaar van Eric Vrijsen: Aan de formatietafel is de verleiding van ‘gratis’ geld te groot
Als hij aan het eind van het gesprek nog een keer wordt gevraagd of het een bestuursfunctie of ministerspost wordt, zegt Van den Broek: ‘Ik weet het niet, joh. Serieus gezien: het leuke aan dit werk is wat je doet voor de maatschappij. Dus een ministerspost: wie weet. Maar ik had het over systeemwijzigingen; ik zou het wel prettig vinden om een beetje ruimte te krijgen om dingen te gaan doen. Dat ben ik wel gewend in dit bedrijf.’
Van den Broek studeerde rechten aan de Universiteit van Tilburg. Hij begon in 1988 bij het bedrijf. Hij zat achttien jaar in de raad van bestuur en was acht jaar CEO.
9 oktober 2021: Franc Weerwind – minister van Infrastructuur
Burgemeester van Almere Franc Weerwind (57) werd begin oktober bij het WNL-radioprogramma Opiniemakers aangehaald als ‘getipt als minister’. Presentator Maaike Timmermans vroeg of hij het leuk zou vinden.
‘Dat weet ik niet of het leuk is. Ik spreek vaak met Koolmees, met bewindspersonen. Die ken ik uit mijn studententijd of whatever. Als ik zie hoe hard ze buffelen en wat ze over zich heen krijgen. Heel veel respect voor die ministers. En ook voor de minister-president.
‘Als je gevraagd wordt voor het Nederlands elftal en je mag het oranje hesje aandoen, is dat een eer, echte klasse. Tegelijkertijd: ik draag een rood hesje, de kleuren van Almere,’ zei Weerwind.
Mediadeskundige en opiniemaker Mark Koster vindt Weerwind uitermate geschikt als minister van Infrastructuur omdat hij bekend is met de bureaucratie. ‘Dat is ontzettend belangrijk dat je daar als minister oog voor hebt.’
‘Mark, ik voel me vereerd dat je dat zegt, maar laat ik nu maar eerst een goeie burgemeester zijn,’ antwoordde Weerwind.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."
18 mei 2021: Marcel Levi – minister van Volksgezondheid
In mei 2021 gaf internist en hoogleraar geneeskunde Marcel Levi (57) in het programma College Tour aan dat hij minister van Volksgezondheid wil worden in het nieuwe kabinet. ‘Als je overal een mening over hebt, zoals ik, moet je niet weglopen voor verantwoordelijkheid,’ zei Levi.
Levi werd in maart van dit jaar aangesteld als directeur van de Nederlandse wetenschapsorganisatie NWO. Daarvoor was hij bestuurder van zeventien ziekenhuizen in Londen. Hij pleitte in Engeland voor het vroegtijdig vrijgeven van het coronavaccin, wat ook gebeurde. Geregeld keek hij met verbijstering naar de invulling van het coronabeleid in Nederland. Met name op demissionair minister Hugo de Jonge (CDA) heeft Levi geregeld felle kritiek.
Door zijn overstap naar Londen en het belangeloos afstaan van een nier riep EW Levi in 2016 uit tot Nederlander van het Jaar.
Levi is lid van de PvdA. Nu VVD, D66, CDA en CU met elkaar in vergevorderd stadium van onderhandelingen zijn, lijkt Levi daarom vrijwel kansloos voor een ministerspost.
22 juli 2020: Ernst Kuipers – minister van Volksgezondheid
Ziekenhuisbestuurder Ernst Kuipers (62) zou ‘serieus overwegen’ minister van Volksgezondheid te worden als hij gevraagd wordt voor die functie, zei hij in juli 2020. Hij vindt dat ons zorgsysteem anders moet, onder meer om beter voorbereid te zijn op een toekomstige pandemie.
Kuipers is voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ) en bestuursvoorzitter van het Rotterdamse Erasmus MC. Als voorzitter van het LNAZ is het zijn taak alle urgente coronazorg te coördineren. Tijdens het begin van de coronacrisis werd hij bekend door zijn dagelijkse persconferentie over het aantal beschikbare ziekenhuisbedden.