EU-correspondent René van Rijckevorsel ziet dat in de Brusselse bubbel weinigen de eurozone-inflatie als groot probleem beschouwen.
In de Europese hoofdstad heeft iedereen de mond vol van de oorlog in Oekraïne en hoe de veroorzaker, Rusland, te bestrijden. Maar je hoort vrijwel niemand over bestrijding van de oorzaken van hét probleem waarmee de EU-burger zich ziet geconfronteerd: de razendsnelle geldontwaarding. Hier de OESO-cijfers van februari: Nederland ligt met 6,2 procent inflatie in één jaar op het EU-gemiddelde, in België is het 8 procent, Litouwen is koploper met 14,2.
Lees ook dit omslagverhaal uit januari: Inflatiemonster is plots terug. Wat nu?
Torenhoge inflatie heerlijk voor EU-landen met hoge schulden
In de Sophie Scholl-vleugel van het Europees Parlement zit Jean Wanningen (64), econoom, oud-ondernemer en adviseur van JA21. Hij is een van de weinigen met kritisch economisch verstand in de Brusselse bubbel. De inflatie loopt op door de dure energietransitie, vertelt hij op persoonlijke titel, én door het beleid van de Europese Centrale Bank, die tot na de zomer staatsobligaties blijft opkopen – zoals vorige week aangekondigd – maar ook de rente (-0,5 procent) voorlopig niet verhoogt.
Laden…
Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.
Bent u al abonnee en hebt u al een account? log dan hier in
U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.
Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?
Wilt u opnieuw inloggen