Premium Lock Strijd in Tweede Kamer om reparatie koopkracht

Minister van Financiën Kaag houdt nieuwe compensaties nog af. Foto: ANP

De Tweede Kamer overvraagt door meer compensatie te eisen voor gestegen kosten. Het nieuwe normaal is nog niet geland in Den Haag, schrijft Carla Joosten. Het koopkrachtdebat in het parlement is nog niet afgerond.

Afgaande op de overvolle wegen, uitpuilende terrassen en drukte op Schiphol, is er geen koopkrachtcrisis. De bekende Zweedse meubelgigant wordt bezocht door klanten die zichtbaar welvarend genieten van het leven en, al kopend, bijdragen aan de schatkist.

Afgaande op het debat in de Tweede Kamer over de Voorjaarsnota van het kabinet, is dit beeld verraderlijk en hebben Nederlanders het nog nooit zo slecht gehad. En dus zijn alle ogen gericht op een traditioneel politiek thema: koopkracht. Dit keer gaat het niet om ‘koopkrachtplaatjes’ en inkomensverhoudingen, maar om de plattere portemonnee van de lage en middeninkomens.

Bij blijvend hoge prijzen komen 1,2 miljoen Nederlanders moeilijk rond

Het Centraal Planbureau constateer- de 9 juni na een ‘stresstest’ dat op termijn tussen de 670.000 en 1,2 miljoen huishoudens moeilijk zullen rondkomen bij blijvend hoge prijzen van energie en andere vaste lasten. Een jaar eerder waren dat er nog 500.000 huishoudens.

Deze ‘koopkrachtcrisis’ moet met Prinsjesdag in zicht worden aangepakt, vindt een Kamermeerderheid. Wat de regering voorstelt – reparaties à raison van 6,5 miljard euro – wordt als onvoldoende en als te laat afgewezen. ‘Zie de huishoudens die naar de voedselbank moeten of hun huis niet meer kunnen verwarmen, hun huisraad op Marktplaats verkopen om boodschappen te kunnen doen of hun wasmiddel met water aanlengen om er langer mee te doen,’ zoals Geert Wilders (PVV) na raadpleging van zijn achterban schetste.

De oppositie, maar ook de aarzelender coalitie, wil meer compensaties boven op de al eerder aangekondigde verlaging van de btw van 21 naar 9 procent die 1 juli ingaat, de lagere energiebelasting en 800 euro compensatie voor gestegen energieprijzen voor lage inkomens.

Wilders wil er 10 miljard euro extra aan spenderen. Te betalen uit de stikstofmiljarden. Zo niet, dan keurt zijn partij in de Eerste Kamer de begroting niet goed.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock Er ging iets fout
Premium Lock Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw