Waarheidsvinding naar gaswinning Groningen

Gaswinning bij Delfzijl, noordoost-Groningen. Foto: ANP / Hollandse Hoogte / Hans van Rhoon

De parlementaire enquête aardgaswinning Groningen die vandaag, maandag 27 juni, begint, heeft tot doel waarheidsvinding en het verkrijgen van inzicht in de besluitvorming over de aardgaswinning, de afhandeling van de bevingsschade en de versterking in Groningen.

Onder leiding van enquêtevoorzitter Tom van der Lee (GroenLinks) tracht de Kamer over een periode van zestig jaar lessen te trekken. Uiteindelijk moet de enquête ook bijdragen aan toekomstperspectief voor Groningen.

Aan de hand van verhoren van in totaal zeventig getuigen en deskundigen gaat de enquêtecommissie dieper in op alle aspecten van de gaswinning, de bevingsschade, de schadeafhandeling en de versterkingsoperatie.

De eerste getuige die opdraaft bij de enquêtecommissie is gedupeerde Herman de Muinck die nota bene zelf getuige was van de eerste gasboring in 1959. Daarna volgt Sijbrand Nijhoff die de staat voor de rechter daagde. Secretaris van het Groninger Gasberaad Susan Top is de derde getuige.

De aardgaswinning leverde Nederland grote welvaart op, maar voor de Groningers veel leed in de vorm van bevingsschade en angst voor nieuwe aardbevingen. Overheid en de gaswinner – de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) – richtten het ene loket na het andere op, maar de Groningers werden niet geholpen.

Wiebes kondigde sluiting van de gaskraan aan

Toenmalig minister van Economische Zaken en Klimaat Eric Wiebes (VVD) kondigde in 2018 aan de gaskraan dicht te draaien. Even kregen de Groningers uitzicht op een oplossing, maar de gaswinning werd wel beperkt, maar stopte niet en veel huizen bleven onveilig door bureaucratie waarmee versterkingsoperaties gepaard gingen en nog steeds gaan.

Een parlementaire enquête is het zwaarste onderzoeksinstrument van de Tweede Kamer. De Kamer kan schriftelijke inlichtingen en documenten bij betrokken organisaties vorderen, en getuigen en deskundigen onder ede horen. Mensen die worden opgeroepen door de commissie, zijn verplicht te verschijnen.

De enquêtecommissie bestaat uit de Kamerleden Stieneke van der Graaf (ChristenUnie), Barbara Kathmann (PvdA), Tom van der Lee (GroenLinks, voorzitter), Judith Tielen (VVD), Peter Kwint (SP), Anne Kuik (CDA) en Hülya Kat (D66).

De verhoren zijn te volgen via de livestream op de website van de Tweede Kamer en de app Debat Direct.