Ze staan in alle vroegte op om Goedemorgen Nederland te presenteren en rijgen het grote wereldnieuws moeiteloos aan elkaar met grappige nieuwtjes. Wie zijn de dames van de vrolijk rechtse omroep WNL?
In de Hilversumse studio gonst het in de vroege ochtend van de activiteit. Welmoed Sijtsma presenteert Goedemorgen Nederland en Nikki Herr staat met iPad klaar voor het nieuwsoverzicht. Het openingsdeuntje van de ochtendshow maakt duidelijk dat het hier niet gaat om een loeizwaar tv-programma, maar één waarin nieuws en gezelligheid afwisselen met weer en verkeer.
De presentatoren zetten doorgaans opgewekt de toon. ‘Behalve op een dag dat net een oorlog is uitgebroken, zoals op 24 februari de Russische invasie in Oekraïne. Of laatst de schietpartij op een school in Texas,’ zegt Nikki Herr (31). Tijdens de uitzending werd steeds meer bekend over die schietpartij. Herr verzorgde die ochtend het nieuwsblok. ‘Je probeert snel een beeld te krijgen van wat er precies is gebeurd, noteert steekwoorden en vertelt uit het hoofd. Als het dan lukt, geeft het, ook al gaat het om een zwaar onderwerp, een bevredigend gevoel.’
Nikki Herr (Alphen aan den Rijn, 1991) werkt sinds 2017 bij WNL. Eerst als verslaggever en al snel als presentator bij Goedemorgen Nederland. Werkte eerder bij RTV Utrecht en lokale omroep Studio Alphen en was freelance-journalist. Studie: journalistiek, Hogeschool Utrecht.
Bij de Russische invasie op 24 februari had Herr dienst als presentator aan tafel en praatte de kijker, die met de oorlog wakker werd, met drie gasten efficiënt bij. Herr was in stemmig zwart gestoken en had zich razendsnel ingelezen. De Oekraïense president Volodymyr Zelensky bleek op Telegram updates te plaatsen. ‘Die app heb ik meteen gedownload,’ zegt Herr.
Goedemorgen Nederland wordt door 35 medewerkers gemaakt
Goedemorgen Nederland wordt vijf ochtenden per week uitgezonden in zes blokken tussen 7 en 10 uur. De zes presentatoren verdelen de vijf uitzendingen, afwisselend achter de presentatiedesk of als brenger van het nieuws op de vloer. Het programma wordt gemaakt door 35 medewerkers voor en achter de schermen die in ploegen werken. Het aantal kijkers is gemiddeld 250.000 per blok met een bereik tot 1,5 miljoen.
De eerste WNL-ontbijtshow in 2011 heette Ochtendspits, later omgedoopt tot Vandaag de Dag. Sinds 2015 is het Goedemorgen Nederland. Maaike Timmerman (35) werkt er vanaf het begin en las eerst ook nog het nieuws bij RTV Noord-Holland. ‘Zeven dagen werken. Erg veel,’ zegt ze. Als moeder van een dochter en een zoon beperkt ze het nu meestal tot drie dagen. De laatste tijd presenteert ze ook af en toe talkshow Op1 met Sven Kockelmann. ‘Erg leerzaam om te zien hoe hij zich de hele dag voorbereidt. Met Fidan Ekiz is hij een enorme aanwinst voor WNL,’ zegt Timmerman.
Lees het interview met Fidan Ekiz, Giovanca Ostiana en Lisette Wellens: ‘De tijd van het gladstrijken is voorbij’
Meest gestelde vraag: hoe is dat nou om zo vroeg op te staan?
Ze kan de meest gestelde vraag aan haar en haar collega’s wel dromen. ‘Dat gaat altijd zo. “Hoe is dat nou om zo vroeg op te staan?” Ik zeg altijd dat er zo veel mensen zijn die vroeg op moeten en die gaan daar meestal ook niet over zeuren. Maar als je nou vraagt: “Went het?” Nou nee. Maar ik sta wel altijd meteen aan als om 3 uur de wekker gaat.’
Ze bedoelt dat ze meteen aan het nieuws denkt en aan de thema’s die ze enkele uren later behandelt. In de auto naar Hilversum luistert ze vaak nog naar een interview de vorige avond bij Op1. Live kijken naar de talkshow die rond 22 uur begint, is uitgesloten. Dan slaapt ze.
Jill Bleiksloot (Rotterdam, 1994) werkt sinds 2015 bij WNL. Presenteert Stand van Nederland: Generatie Next en sinds 2020 ook het nieuwsoverzicht bij Goedemorgen Nederland. Zit nu ook aan presentatiedesk. Presenteerde Hufterproef. Studie: journalistiek, Hogeschool Utrecht.
Alle collega’s van dienst appen om 3.10 uur in hun appgroep dat ze wakker zijn. ‘Als je voor 3.15 uur niet hebt geappt, bellen we,’ zegt Timmerman. ‘Je hebt geen tijd om rustig wakker te worden,’ zegt Jill Bleiksloot (28). De telefoon ligt binnen handbereik om meteen nieuws te scannen. ‘Lastig als er iemand naast je ligt,’ lacht Raquel Schilder (28).
Om tien uur zit de uitzending erop. De rest van de dag hebben ze meestal vrij en kan er worden bijgeslapen. ‘Maar als je dat ’s middags doet, word je vaak verwilderd wakker. Bovendien slaap je ’s avonds weer moeilijker in,’ zegt Timmerman. ‘Maar het fijne is dat je overdag lekker kunt sporten of lunchen met vriendinnen,’ zegt Welmoed Sijtsma (31).
Er wordt goed gezorgd voor de presentatoren
Voor dit EW-verhaal zijn alle zes presentatoren deze ochtend present. ‘Ik ben afgedraaid,’ zegt Nikki Herr, die net uit de studio komt. Ze had geen goede nacht en dan is het nieuwsblok presenteren zwaar. Ze verruilt haar pumps voor slippers en krijgt een bak yoghurt met fruit. Sijtsma, die presenteerde, eet brood met vega paté. Ze zijn al uren in touw en hebben amper iets gegeten. Geen tijd. Maar er wordt goed voor ze gezorgd, vinden ze.
Lisette Wellens (Amsterdam, 1987) is sinds 2017 bij WNL en presenteert Goedemorgen Nederland en Stand van Nederland: Generatie Next. Schrijft column voor &C. Werkte bij Jeugdjournaal, RTL Live en SBS. Was camerajournalist op Curaçao. Studie: journalistiek, Hogeschool Utrecht.
Bleiksloot werkt al zeven jaar bij Omroep WNL en trok eerst door het land om als razende reporter ter plekke live verslag te doen. Intussen is ze tot haar tevredenheid toegetreden tot het presentatieteam. WNL is volgens Bleiksloot een echte kweekvijver. ‘Ik was verslaggever en wilde graag presenteren. En dan word je in het diepe gegooid.’ Lisette Wellens (35) was net in Madrid om haar Spaans op te halen toen ze hoorde dat Maaike Timmerman zwanger was.
‘Ik kende haar van de School voor de Journalistiek en belde haar of ze al een vervanger voor haar hadden. Ik werkte bij de NOS en was een beetje klaar met wachten op een kans om door te stromen. Na een screentest werd ik bij WNL aangenomen,’ zegt Wellens.
Laden…
Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.
Bent u al abonnee en hebt u al een account? log dan hier in
U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.
Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?
Wilt u opnieuw inloggen