In de berichten over Haagse benoemingen prijkte in juli drie keer de naam Amma Asante. Wie is zij?
Amma Asante is populair in Den Haag. Ze werd in een maand tijd drie keer door het kabinet in een functie benoemd. Als voorzitter van het Commissariaat voor de Media, als lid van de Commissie Sociaal Minimum en als lid van het Adviescollege openbaarheid en informatiehuishouding. En dan te bedenken dat ze in 1978 als zesjarige met haar moeder vanuit Ghana op Schiphol aankwam.
Amma Asante (1972, Kumasi, Ghana) is sinds 1978 in Nederland. Ze studeerde politicologie en was PvdA-raadslid in Amsterdam (1998-2006) en Tweede Kamerlid (2016-2017). Ze werkte bij het Centraal Orgaan opvang asielzoekers, gemeente Dordrecht en adviesbureau BMC. Is sinds 2019 voorzitter Landelijke Cliëntenraad en sinds 2020 onderzoeker sociale veiligheid bij Movisie. Vanaf september is ze voorzitter van het Commissariaat voor de Media. Asante is getrouwd en heeft twee dochters.
‘Een Dutch dream’
Haar levensloop noemde ze al eens ‘een Dutch dream’. Vader had geen toekomst gezien in zijn geboorteland, verschanste zich in de machinekamer van een vrachtschip naar Nederland, waar hij illegaal als schoonmaker en fabrieksarbeider aan de slag kon. Na een generaal pardon in 1975 kon hij vrouw en dochter laten overkomen. Ze vestigden zich in de Amsterdamse Bijlmer. Vader en moeder werkten hard om hun – uiteindelijk – vier kinderen een goede toekomst te geven. Hij in de fabriek, zij als kamermeisje.
Dochter Amma haalde op de basisschool een havo/vwo-Citoscore, maar de leerkracht vond mavo mooi genoeg. Haar ouders spraken immers slecht Nederlands waardoor een hoge opleiding voor haar niet haalbaar zou zijn.
Een lief bedoeld advies, denkt Asante achteraf, maar ze vindt dat veel meer moet worden uitgegaan van iemands kracht. Nog steeds spreekt ze studenten met een migratieachtergrond die de lange weg vanaf het vmbo aflegden.
Asantes leerkracht rekende buiten de ambitie van haar ouders, die hun kinderen streng opvoedden. ‘Gij zult slagen, heette het thuis. We moesten hard leren. Iets anders was er niet in onze opvoeding,’ zegt de intussen 50-jarige Asante.
Asante kan bogen op een geslaagde loopbaan
‘Ik heb altijd iets meer mijn best gedaan om op te vallen. Ben ook iemand die graag bezig is en iets meer doet dan eigenlijk de opdracht was,’ zegt ze.
Ze studeerde politieke wetenschappen en kan bogen op een geslaagde loopbaan. ‘Laatst zei mijn vader nog dat het gelukt was en dat hij trots op me was. Ik zei: nou pa, het is jou ook gelukt en ik ben ook trots op jou.’
Maar tot op de universiteit bleef ze het exotische meisje van wie medestudenten slechts wilden weten hoe het leven in Afrika was. Terwijl ze er juist bij wilde horen, geen uitzondering zijn. Een strijd die ze tot op de dag van vandaag voert.
Abonnee worden?Dagelijks op de hoogte blijven van de laatste actualiteiten, achtergronden en commentaren van onze redactie? Bekijk ons aanbod en krijg onbeperkt toegang tot alle digitale artikelen en edities van EW.
Op de PvdA-kandidatenlijst
Als PvdA-raadslid in Amsterdam hield ze zich bezig met kwesties als illegale prostitutie en tienermoeders. ‘Het deed mij pijn om te zien dat, als gevolg van hokjesgeest, jongeren in moeilijke situaties geen of onvoldoende hulp kregen,’ zei ze in 2016 tegen het Reformatorisch Dagblad. De belijdend christen bezoekt zondags de Triumphant Faith Chapel in Amsterdam.
In 2012 stond ze als nummer vijftig op de PvdA-kandidatenlijst van de Tweede Kamer; de 4.500 voorkeurstemmen schoten tekort voor een zetel. Door het vertrek van Tanja Jadnanansing belandde Asante in 2016 alsnog in Den Haag. Het avontuur duurde zeven maanden. Als 36ste op de lijst bij de verkiezingen van 2017 was ze onverkiesbaar. Intussen is ze behalve PvdA’er ook lid van Sylvana Simons partij BIJ1.
Laden…
Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.
Bent u al abonnee en hebt u al een account? log dan hier in
U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.
Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?
Wilt u opnieuw inloggen