Rector magnificus Jeroen Geurts (44) van de Vrije Universiteit Amsterdam over de cancelcultuur, innovatie en het nut van dwars denken.
Aan het einde van het interview komt Jeroen Geurts met een soort disclaimer. De rector magnificus van de Vrije Universiteit Amsterdam vertelt over zijn eigen conflict. Het ging over de woke-beweging, die ook op zijn VU prominent aanwezig is, en de cancelcultuur, waarmee hij soms te maken heeft.
Onverholen: ‘Ik ben zelf ook weleens bang dat ik ergens in verzeild raak en in een kwaad daglicht word gezet. Dat de jacht op me wordt geopend en wordt gezegd: hij deugt niet. Wat ik eng vind, en ik denk dat meer rectores en veel andere bestuurders dat met mij vinden, is dat we in een maatschappelijk debat zijn terechtgekomen, waarin er vrij snel wordt gezegd dat er koppen moeten rollen.
Jeroen Geurts (Berg en Terblijt, 1978) is rector magnificus van de Vrije Universiteit Amsterdam. Is oprichter en directeur van Stichting Brein in Beeld en auteur van meerdere populair-wetenschappelijke boeken over het brein.
‘Ik kan twee dingen doen. Ik kan zo met jou praten dat je niks “fouts” over mij kunt schrijven, zelfs niet als je het scherp aanzet. Dan zal niemand aan mijn goede bedoelingen twijfelen. Alleen kom ik dan over als een krachteloze bestuurder. Dat wil ik ook niet. Een van mijn taken is om met lef en moed hier af en toe te zeggen: jongens, dit kan niet, dit doen we niet goed. Dat is het conflict.
‘Academische vrijheid is een groot goed, maar niet oneindig. Kan ik zelf alles zeggen? Nee, zeker niet. Als ik er iets uitflap, kunnen mensen denken dat ik iets anders bedoel dan ik bedoel. Ik ben toch een beetje de pater familias van deze universiteit. Ik kan en wil niemand onverdiend tegen de schenen schoppen.’
Laden…
Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.
Bent u al abonnee en hebt u al een account? log dan hier in
U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.
Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?
Wilt u opnieuw inloggen