Sinds zijn emeritaat is Siemon Reker (71) zich met nog meer enthousiasme gaan verdiepen in het ‘Binnenhofs’: de taal van politiek Den Haag.
Siemon Reker, emeritus hoogleraar Groninger taal en cultuur aan uiteraard de Rijksuniversiteit Groningen, heeft zijn werkende leven gewijd aan twee dialecten: het Gronings en het Binnenhofs. Zo noemt hij het ‘topolect’, het plaatselijke dialect, van politiek Den Haag.
Abonnee worden?Dagelijks op de hoogte blijven van de laatste actualiteiten, achtergronden en commentaren van onze redactie? Bekijk ons aanbod en krijg onbeperkt toegang tot alle digitale artikelen en edities van EW.
Over het Gronings schreef hij een indrukwekkende reeks boeken. Van het laatste, de omvangrijke Biografie van het Gronings (1.348 pagina’s), begrijpt hij nog steeds niet dat hij dat tot een goed einde heeft weten te brengen. ‘Ik snap niet hoe ik dat heb gedaan, waarom heb ik dat mijzelf aangedaan?’ dacht Reker toen hij de drukproeven kreeg.
Maar Reker, die afstudeerde op de sjwa, de stomme e, is nu eenmaal gek op taal. Ook over dat tweede dialect, het Binnenhofs, schreef hij een boek: Dat gezegd hebbend… Taal in politiek Den Haag na 1950. En hij houdt een blog bij, Nomeis, waarop hij zich sinds zijn emeritaat in 2016 met nog meer enthousiasme heeft gestort.
‘Want het was wel even afkicken na mijn pensionering, en dat is het nog.’
In Nomeis (siemonreker.nl) bespreekt hij vooral taalkundige kwesties die zijn aandacht trekken. Hij doet dat op een wetenschappelijke manier: hij constateert zonder een mening te geven, al schemert soms iets door van wat hij vindt. ‘Ik spreek me niet uit. Ik signaleer.’ Door die rustige toon is zijn blog prettig om te lezen, en bovendien merk je duidelijk met hoeveel plezier Reker zijn observaties doet.
Laden…
Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.
Bent u al abonnee en hebt u al een account? log dan hier in
U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.
Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?
Wilt u opnieuw inloggen