Het kabinet overweegt overtollige F-16’s aan Oost-Europese bondgenoten te leveren, zodat die op hun beurt MiG-straaljagers aan Oekraïne kunnen doneren. Kamerleden zijn vertrouwelijk geïnformeerd over dit plan, schrijft weekblad EW in de editie van deze week. Volgens een bron hangt de transactie nog op goedkeuring van Washington.
In totaal ging de afgelopen negen maanden voor 371,2 miljoen aan wapens van Nederland naar Oekraïne. Daarmee is Nederland geen koploper, maar wel een serieuze foerier van president Volodymyr Zelensky, constateert EW. Er is een trend naar steeds zwaardere wapens.
Lees het verhaal van Eric Vrijsen: Dit zijn de bedragen en wapensystemen die naar Oekraïne gaan
Oekraïne negeert Nederlandse discretie
De ministers Wopke Hoekstra (CDA) van Buitenlandse Zaken en Kajsa Ollongren (D66) van Defensie vermelden nadrukkelijk niet om welke wapentypes het gaat bij de leveringen aan Oekraïne. Zij vrezen dat de Russen hun oorlog beter kunnen plannen, indien zij op de hoogte zijn van de Oekraïense capaciteiten. EW beschrijft hoe Oekraïne soms de Nederlandse discretie negeert: daar maakt de legerleiding precies bekend welke Nederlandse wapens worden ingezet.
Russische militairen verspreidden deze zomer filmpjes van het interieur van in beslag genomen YPR 765’s, waarvan Hoekstra en Ollongren niet eens aan de Kamer hadden durven vertellen dat ze aan Oekraïne werden geleverd.
Ook de Verenigde Staten – die veel meer leveren dan Europese landen – maken gedetailleerde overzichten bekend. Daar is het idee dat je juist zoveel mogelijk bekendheid moet geven aan de bewapening om de Russische leider Vladimir Poetin te intimideren en tot een aftocht te dwingen.
FVD en SP mijden briefings
De Tweede Kamer jaagt het kabinet op om ‘zonder taboe’ wapens aan Oekraïne te leveren. Alleen FVD schaart zich achter Poetin. In de wandelgangen groeit de argwaan. De SP bezoekt geen vertrouwelijke briefings meer om de handen vrij te houden als later blijkt dat wapens in verkeerde handen zijn gevallen.
Andere Kamerleden verbazen zich erover dat Thierry Baudet en zijn FVD-fractieleden niet de moeite nemen om de technische briefings te bezoeken. ‘Dan zouden de ministers met nog meer meel in de mond moeten praten,’ denken zij.