Het Stabiliteits- en Groeipact van de Europese Unie gaat op de helling. De Commissie komt met een voorstel waarmee de lidstaten nog akkoord moeten gaan. Slechts een handvol landen voldoet aan de 25 jaar oude afspraken. De Europese schuldenkaart spreekt boekdelen.
In 1997 spraken de Europese Unie-lidstaten af dat zij niet meer geld mogen uitgeven dan ze ontvangen. Dat doel had geen haast.
Het Stabiliteits- en Groeipact bepaalde dat het begrotingstekort in elk geval niet hoger mocht zijn dan 3 procent van het bruto binnenlands product – dat wat burgers en bedrijven samen verdienen – en de staatsschuld niet meer dan 60 procent van het bbp.
Een hogere staatsschuld moest jaarlijks met 5 procent worden verminderd.
Weinig EU-landen hielden zich aan de afspraken
Het is bekend: weinig EU-landen hielden zich aan de afspraken. Check de kaart hierbij hoe de 27 ervoor staan, qua schulden. Straffen bleven altijd uit.
Luister ook de nieuwste EU-podcast BruXL met René van Rijckevorsel (tekst gaat hieronder verder):
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."
De Europese Commissie wil een aangepast pact. Landen die niet voldoen aan de 60-procentsregel zouden een plan voor schuldreductie moeten voorleggen dat de andere lidstaten moeten accorderen.
De regel dat een land jaarlijks 5 procent van de schuld boven de 60 procent moet aflossen, wordt als onhaalbaar beschouwd, zeker nu de lidstaten veel geld moeten investeren in klimaatmaatregelen en defensie.
Kaag: een ‘spannende periode van onderhandelingen’
Verwacht wordt ook dat de landen een eigen voorstel beter naleven. Maar als resultaten uit het verleden een indicatie geven van de toekomst, blijft scepsis geboden.
Lees ook het pleidooi van oud-minister van Financiën Hoogervorst: vertrek uit eurozone mag geen taboe zijn
Woensdag 8 november komt de Commissie met haar definitieve voorstel. Minister Sigrid Kaag (D66) van Financiën verwacht een ‘spannende periode van onderhandelingen’ over de nieuwe Europese begrotingsregels.
‘Het zal best veel tijd en moeite kosten’ om iedereen op één lijn te krijgen, zei ze maandag 7 november in Brussel, waar de Eurogroep vergaderde.