Wat is asiel? Is iedere asielzoeker een vluchteling? Wat staat er precies in het Vluchtelingenverdrag? EW zet 111 vragen en antwoorden over asiel op een rij. In dit artikel vraag 1 tot en met 10.
1. Wat is asiel?
Het woord komt uit het Grieks. Ásūlon betekent vrijplaats. In de meer moderne betekenis zou je het eerder vertalen als ‘toevluchtsoord’, althans zo doet het Etymologisch Woordenboek van het Nederlands dat. ‘Modern’ tussen aanhalingstekens dan, want in de betekenis van toevluchtsoord komt asiel al zeker twee eeuwen in het Nederlands voor. Als ‘asiel’ voor geesteszieken onder meer, en natuurlijk als ‘asiel’ voor dieren. Alle samenstellingen met ‘asiel’ gaan op deze betekenis terug. Een asielzoeker is iemand die nog een veilig toevluchtsoord zoekt, maar juridisch nog niet heeft gevonden. Zodra een asielzoeker een verblijfsvergunning voor Nederland heeft verkregen, wordt hij of zij een ‘statushouder’ dan wel ‘vergunninghouder’.
Lees ook de andere vragen over asiel:
11-19: (Het opzeggen van) internationale verdragen
20-29: De komst van asielzoekers naar Nederland
30-39: De rol van het Centraal orgaan asielzoekers (COA)
40-45: Overlast en problemen door asielzoekers
46-57: Rechten van asielzoekers die in Nederland zijn
58-71: Het verloop van de asielprocedure
72-79: Verblijfsvergunning en vertrek
2. Is iedere asielzoeker een vluchteling?
Formeel niet. Het woord ‘vluchteling’ wordt vrijelijk gebruikt voor iedereen die in (bijvoorbeeld) Europa een goed heenkomen zoekt. Maar formeel is ‘vluchteling’ een asielzoeker van wie de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) in de zogeheten asielprocedure heeft vastgesteld dat hij of zij valt onder het Vluchtelingenverdrag van de Verenigde Naties van 1951. De asielzoeker krijgt dan pas de vluchtelingenstatus. Het royale gebruik van de term ‘vluchteling’ in politiek en media is in die zin juridisch slordig. Naar schatting een half miljoen mensen zouden de Europese Unie (EU) jaarlijks moeten verlaten, omdat ze geen recht (meer) hebben op een verblijfsstatus.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."
3. Wat staat er precies in het Vluchtelingenverdrag?
Laden…
Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.
Bent u al abonnee en hebt u al een account? log dan hier in
U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.
Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?
Wilt u opnieuw inloggen