Premium Lock Rob de Wijk: ‘Minder voedsel maken, is gevaarlijk’

Veiligheidsexpert Rob de Wijk. Foto: Robin Utrecht/ANP

De landbouw is een cruciale geopolitieke troef, zegt veiligheidsexpert Rob de Wijk (68). Nederland en Europa moeten deze meer inzetten.

Rob de Wijk (1954) is historicus en directeur van het Den Haag Centrum voor Strategische Studies (HCSS), een organisatie die adviseert op het gebied van internationale betrekkingen en veiligheidsvraagstukken. De Wijk is gastspreker, schrijft columns en maakt een podcast. Hij woont deels in Frankrijk.

Rob de Wijk is geen landbouwdeskundige. Wel heeft de directeur van het Den Haag Centrum voor Strategische Studies inzicht in de internationale verhoudingen. Welke geopolitieke gevaren dreigen als Nederland verkeerde keuzes maakt in zijn landbouwbeleid? Hij sprak erover op uitnodiging van ZLTO, de zuidelijke land- en tuinbouworganisatie met 13.000 aangesloten boeren en tuinders. Hij trapte een bijeenkomst af over de toekomst van de landbouw, in het bijzin van Kamerleden, provinciebestuurders, natuurorganisaties en boeren. EW vroeg om een toelichting.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

EW Waarover maakt u zich zorgen?

Rob de Wijk: ‘Maar weinig mensen realiseren zich goed welke rol Nederlanders spelen in het internationale voedselsysteem. Het gaat niet alleen om de hoeveelheid voedsel die hier wordt geproduceerd. Ook gaat het over de kwaliteit ervan, en de kennis en innovaties die we de afgelopen tientallen jaren hebben ontwikkeld. Onze landbouwsector loopt voorop en andere landen kijken hiernaar met ontzag. Die rol is internationaal van grote waarde. Daarmee moeten we voorzichtig omgaan. Nederlanders zijn op allerlei manieren betrokken bij de voedselproductie in de hele wereld. Denk aan de melkrobots van Lely die overal worden verkocht, en ook aan de kennis van onze tuinders op het gebied van hoog kwalitatieve plantenteelt. Nederlandse voedselproducenten voeden niet alleen Nederlanders, maar voor een deel ook de rest van de wereld. Dit betekent dat je ook moet inzetten op kwantiteit.’

EW Wat maakt deze situatie zo gevaarlijk?

De Wijk: ‘Door de toegenomen geopolitieke spanningen tussen de westerse wereld en landen als China en Rusland staat de wereldvrijhandel onder druk. Landen zijn op zoek naar meer strategische autonomie, meer zelfstandigheid. Het wordt minder vanzelfsprekend om onze producten of kennis aan andere landen te verkopen. In feite wordt het bedrijfsleven een speelbal van de politiek. Politici gebruiken cruciale sectoren zoals energie, grondstoffen, technologie en nu ook voedsel als politiek pressiemiddel. Kijk maar naar de graancrisis die door de Russische president Poetin is gecreëerd.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock Er ging iets fout
Premium Lock Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw