EU-redacteur René van Rijckevorsel ziet Brussel weer leeglopen in de maand augustus. En wat als de nood aan de man is?
Brussel is uitgestorven in augustus. De hotemetoten in en rond de instituties van de Europese Unie hebben massaal de stad verlaten. Ambtenaren, diplomaten, politici, advocaten, lobbyisten – in kolonne zijn ze zodra het kon via de Belliardtunnel de stad uitgesjeesd of via Zaventem weggevlogen.
Maar… de wereld staat niet stil als Brussel de stranden opzoekt. Velen denken nog met buikpijn terug aan 2021, toen half augustus Kabul viel en halsoverkop tal van Europeanen moesten worden gerepatrieerd.
Ook in 2023 laat de rest van de wereld zich weinig gelegen liggen aan de vakantieplannen van de Europese elite. Een staatsgreep in Niger, met mogelijk vervelende gevolgen voor de Europese Unie (geen uranium meer, grotere migantenstromen, Russische overname van de Sahel) vraagt om urgente EU-actie, die door de Brusselse zomervakantie dreigt uit te blijven of in elk geval vertraging oploopt.
Hetzelfde geldt voor de provocerende acties van de (Wit-)Russen in de Suwalki Corridor in Noordoost-Polen, die het (Wit-)Russische grondgebied verbindt met de Russische exclave Kaliningrad. Die schreeuwen om een helder tegensignaal van de EU én de NAVO – maar ook de functionarissen in Evere zijn de zon gaan opzoeken.
Aantal Europees Commissarissen ingeroosterd als ‘achtervang’
Past dan niemand op de winkel? Website Politico vond uit dat een aantal Europees Commissarissen is ingeroosterd als ‘achtervang’: vijf weken lang is telkens een ander aan de beurt om ‘in Berlaymont vanuit het raam naar de regen te kijken’. Nee, niet Frans Timmermans.
Pas in de week van 4 september is iedereen terug op zijn post. Op 6 september komt het college van Commissarissen weer bijeen. En op 12 september is de aftrap van het laatste jaar van deze termijn, met de State of the Union van Ursula von der Leyen in Straatsburg.