Het aantal moorden in Nederland is in 2022 licht gestegen. Zeven maanden na EW kwam het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) tot diezelfde conclusie. Over de langere termijn is echter sprake van een gestage daling van het moordcijfer, schrijft Gerlof Leistra op basis van doorlopend onderzoek naar moord en doodslag.
Met 142 moorden telde het CBS in het afgelopen jaar weliswaar tien moorden meer dan de moordlijst van EW (132), maar de stijgende trend komt overeen. In 2021 ging het nog om respectievelijk 126 en 122 moorden. De verschillen vallen grotendeels te verklaren door andere interpretaties. EW telt doden door politiekogels en verkeersdoden doorgaans niet mee. Meestal oordeelt de rechtbank in die gevallen anders dan het Openbaar Ministerie: geen moord, maar bijvoorbeeld dood door schuld.
Ook bepaalt voor EW de pleegplaats van het delict of een zaak meetelt, niet de vindplaats van het slachtoffer. Een in Nederland gevonden dode die bijvoorbeeld in België is vermoord maar hier is ‘gedumpt’, telt dus niet mee.
Tot nu toe vielen er 73 slachtoffers
Inclusief de twee doden van afgelopen maandag in Den Haag en Rotterdam zijn er dit jaar tot nu toe 73 moorden gepleegd, één moord meer dan in dezelfde periode vorig jaar. Soms blijkt na nader onderzoek dat een vermeende moord geen levensdelict was, maar bijvoorbeeld zelfmoord of een ongeval. Ook het omgekeerde komt voor, waardoor een zaak alsnog als moord wordt gekwalificeerd.
EW registreert de moordcijfers sinds 1992. Dat het cijfer in 2022 – en ook in 2021 – licht is gestegen, staat haaks op de dalende trend van de afgelopen decennia. In de jaren negentig van de vorige eeuw werden met gemiddeld 250 slachtoffers twee keer zoveel moorden gepleegd als nu, met uitschieters tot 287.
Daling moordcijfer absoluut en relatief
Tussen 1992 en 2022 nam het aantal Nederlanders toe van 15,1 miljoen naar 17,8 miljoen. Over de langere termijn is dus niet alleen sprake van een absolute afname, maar ook van een relatieve afname van het moordcijfer.