Caroline van der Plas en Pieter Omtzigt bouwen aan een nieuwe partij. Dat ging in het verleden vaak mis. Wat valt er te leren van eerdere fiasco’s?
‘Ik zei nog zo tegen hem: Thierry, verkloot het niet. En dat deed hij dus wel. Een paar uur lang leken we alles prima voor elkaar te hebben. Dat was op 20 maart 2019, net nadat bekend was geworden dat Forum voor Democratie de grote winnaar was van de verkiezingen voor de Provinciale Staten. Maar toen hield Baudet die fascistoïde speech. Ik ben na 10 minuten woedend de zaal uit gelopen. Daarna is het snel bergafwaarts gegaan.’
Aan het woord is Henk Otten. De medeoprichter van FVD droeg bij aan de bloei van de partij die met een snel stijgend ledenaantal, een florerende jongerenbeweging, een actief wetenschappelijk instituut, originele online campagnes, drukbezochte bijeenkomsten in het land en een uniek succes bij de Statenverkiezingen een schoolvoorbeeld leek van hoe je een politieke partij moet opzetten en uitbouwen.
Vriendin van Thierry Baudet werd Yoko Ono genoemd
Maar het liep mis. Organisator achter de schermen en lijsttrekker voor de Eerste Kamer Otten kwam met het boegbeeld van de partij, Baudet, in conflict over de te varen koers. Het escaleerde en leidde met wederzijdse verwijten en beschuldigingen tot een breuk. Otten (56) is nog steeds teleurgesteld over de vergooide buitenkans om met een krachtige partij aan de ideologische rechterzijde het politieke systeem te hervormen.
‘Ik wist niet dat de partijleider onder invloed stond van een vreemde mogendheid. Baudet liet zich sterk leiden door John Laughland. Als deze pro-Russische ideoloog langskwam, zag je hem als het ware in de houding springen. Later ging ook Baudets vriendin zich met de partij bemoeien. Een geestelijk nogal labiele vrouw die werkelijk al zijn slechte eigenschappen versterkte. Wij noemden haar Yoko Ono.’
JA21 nam veel van Forum voor Democratie over
Het is nog geen einde verhaal voor FVD, meent Otten. De partij bulkt van het geld en heeft volgens hem als een militante sektarische beweging met radicale ideeën nog wel een zekere aantrekkingskracht op bepaalde kiezers. Maar het radicalisme joeg ook een reeks prominente partijleden op de vlucht. Onder wie Joost Eerdmans. De Rotterdamse politicus, eerder al actief voor CDA, LPF, EénNL, Leefbaar Capelle en Leefbaar Rotterdam, stond op de FVD-kandidatenlijst voor de Tweede Kamer, maar besloot toch maar een eigen partijtje op te richten.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."
Laden…
Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.
Bent u al abonnee en hebt u al een account? log dan hier in
U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.
Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?
Wilt u opnieuw inloggen