Elke tienermoord schokt de samenleving. Maar het beeld dat het ‘steeds erger’ wordt, klopt niet. Hun aandeel is opvallend stabiel, blijkt uit het doorlopende moordonderzoek van EW samen met professor Marieke Liem van de Leidse Universiteit.
Afgelopen maandag 11 september zijn in Amsterdam twee jongens van 13 en 15 jaar aangehouden voor de gewelddadige dood van een 42-jarige man. Die werd eind augustus zwaargewond met een stoeptegel op zijn hoofd gevonden en overleed een paar dagen later in het ziekenhuis. Mogelijk ging het om een beroving. De politie verdenkt het duo van in elk geval twee andere straatroven.
Het extreme geweld door minderjarigen zorgt voor angst en lijkt te passen in een patroon van toenemend geweld: steeds vaker en steeds harder.
Zondagochtend 9 januari 2022 staken twee Turks-Nederlandse broers van vijftien en zestien in Middelburg de vijftienjarige Tim van der Steen neer. Hij stierf enkele dagen later in het ziekenhuis. Het motief bleef onduidelijk.
Vrijdag 23 december 2022 schoot een jongen van zestien in Amsterdam-Zuidoost de zeventienjarige Roffinho Suijdam dood. De schietpartij hing samen met een vete tussen twee groepen jongeren. De dader kreeg twintig maanden jeugddetentie, waarvan acht voorwaardelijk.
In hun vonnis spraken de rechters hun zorg uit dat ruzies almaar verder uit de hand lopen: ‘Steeds vroeger denken jongens dat ze zichzelf moeten bewapenen. Dat veroorzaakt juist dat het geweld steeds heftiger wordt.’
Op een vrijdagavond in januari 2023 stak een vijftienjarig half-Surinaams meisje in Den Haag op straat een 39-jarige Chinese cafetariahouder dood. Hij zou het meisje, haar zeventienjarige broer en een zeventienjarig vriendinnetje uit zijn zaak hebben gezet. Het jongste meisje stond al acht maanden onder toezicht. Een andere zoon uit het gezin was in 2021 betrokken bij een steekpartij in Delft tussen twee drillrapgroepen.
Jongeren maken zich gemiddeld acht keer per jaar schuldig aan moord of doodslag
Laden…
Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.
Bent u al abonnee en hebt u al een account? log dan hier in
U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.
Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?
Wilt u opnieuw inloggen