Kandidaat-Kamerleden van BBB en NSC presenteerden zich vol goede moed. De ene lijst wekt meer ontzag dan de andere. Hoe zit dat?
Dat zijn wel erg veel deskundigen. Indrukwekkend, was de opinie in Den Haag na de presentatie van de kieslijst van Nieuw Sociaal Contract (NSC), de nieuwe partij van Pieter Omtzigt. Er was lang naar uitgekeken. Meer naar de lijst van Omtzigt dan naar die van BBB. Logisch. De partij van Caroline van der Plas had het kunstje van een lijst opstellen al vertoond bij de verkiezingen van Provinciale Staten en de Eerste Kamer eerder dit jaar. BBB boekte toen een historische verkiezingsoverwinning. Voor de Tweede Kamerverkiezingen van 22 november heeft BBB opnieuw kandidaten uit het hele land en van diverse pluimage.
Mensen met politieke ervaring, zoals Mona Keijzer op 2 en eveneens ex-CDA’er Herma Hemmen uit Ter Apel, die als wethouder weet waar ze het over heeft als het over asielopvang gaat. Zij staat op plek 17. Pieter Omtzigt contracteerde het Groningse aardbevingsboegbeeld Annemarie Heite voor plek 22.
BBB presenteerde 48 kandidaten, van wie 21 vrouw en 13 met een landbouwachtergrond als boer, kind van of anderszins gelieerd aan de landbouw, zoals een landbouweconoom en hobbyboeren. Drie BBB’ers hebben een defensie-achtergrond. De NSC-lijst telt 44 kandidaten, van wie net als bij BBB 21 vrouw. Beide hebben twee vrouwen in de topdrie. Diversiteitspartij D66 kan er met drie mannen in de top een puntje aan zuigen.
Een verschil tussen BBB en NSC is de regionale kleuring van de BBB-lijst. Bij de presentatie werd uitdrukkelijk vermeld waar ze vandaan komen – uit het hele land – en ook ‘wat ze meenemen naar BBB’. Een vraag die leidde tot antwoorden als ‘enthousiasme, doorzettingskracht, zelfstartend vermogen’. Van Omtzigts kandidaten komen er ongeveer 26 uit de Randstad, bij BBB 12. Van de ‘regionalen’ komen er bij BBB acht uit Van der Plas’ eigen Overijssel.
De partijgenoten van Omtzigt hebben van iets specifieks verstand
NSC legde bij de presentatie de nadruk op deskundigheid. Minder op hobby’s of luchtspiegelingen als ‘we moeten weer trots kunnen zijn op Nederland’ of ‘Nederland moet weer een project worden van alle regio’s en lagen van de bevolking’, zoals BBB’ers lieten weten. BBB’s nummer 21, Urker visserstelg Andrea van Veen-van den Berg, ziet zichzelf als ‘de gemiddelde Nederlander’.
Laden…
Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.
Bent u al abonnee en hebt u al een account? log dan hier in
U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.
Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?
Wilt u opnieuw inloggen