Met het vertrek van Mark Rutte en de komst van een nieuw kabinet, komt Nederland in de EU in ander vaarwater. Welke koers moet het inslaan in Europa?
Voor Nederland begint in Brussel een nieuw tijdperk. De afgelopen jaren stond het landje dat wel mooi de zesde economie van de Europese Unie is, er niet slecht op. Met Mark Rutte (56, VVD) had Nederland een premier die in de Europese Raad van Regeringsleiders als gelijke optrok met de Franse president Emmanuel Macron, die sinds Brexit en het vertrek van de Duitse kanselier Angela Merkel geldt als de belangrijkste leider van het zwikkie. Naar de goedlachse, ervaren Rutte werd op het Europese toneel goed geluisterd.
Met de geroutineerde en in het Europees Parlement op vele handen gedragen Frans Timmermans (62, PvdA) leverde Nederland de eerste vicevoorzitter van de Commissie. Daarnaast had Nederland met de minder bekende Robert de Groot (62) een Permanent Vertegenwoordiger in de Europese hoofdstad die alom aanzien genoot. Dankzij deze drie mannen kon Nederland ‘boven zijn gewicht boksen’. Zoals bekend stopt Rutte ermee en hoopt Timmermans op het Torentje. De Groot verlaat de diplomatieke dienst om per 1 januari 2024 vicepresident te worden bij de Europese Investeringsbank.
Wie de opvolgers van Rutte en De Groot worden, zal nog even onduidelijk blijven. Voor Timmermans kwam Wopke Hoekstra (48, CDA) die slechts een deel van diens portefeuille krijgt en een ‘gewone’ Commissaris wordt. Om die positie te verwerven, moest hij zich vorige week door een vernederend kruisverhoor in het Europees Parlement slaan, waar hij tal van groene beloftes moest doen. Toch zullen de linkse partijen hem blijven achtervolgen met zijn ‘foute’ verleden bij Shell en McKinsey.
Er wacht na 22 november een nieuwe realiteit in Brussel
Laden…
Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.
Bent u al abonnee en hebt u al een account? log dan hier in
U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.
Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?
Wilt u opnieuw inloggen