Nadat de buurt jarenlang beter leek te worden, is Rotterdam-West nu weer een broeinest van drugs- en alcoholproblemen. Een reportage tussen de radeloze ‘goede mensen’.
Er hangt een opstandige stemming in Leescafé West, in de Rotterdamse wijk het Oude Westen, randje binnenstad. Bewoners van de buurten rond de Nieuwe Binnenweg zijn door de gemeente half oktober uitgenodigd om te praten over de oprichting van een ‘buurtpreventieteam’. Maar de afgeladen leeszaal wil het deze donderdagavond maar over één onderwerp hebben: de overlast van dakloze alcohol- en drugsgebruikers op de straten van Rotterdam-West.
Rauw randje
De jonge gezinnen die zich de afgelopen jaren in deze typische gentrificatiewijk vestigden, wisten het natuurlijk. Het Oude Westen heeft ‘een rauw randje’. Een zekere overlast op straat hoort net zo bij de buurt als het Vlaamsch Broodhuys en cultkapper Schorem. Dit is de grote stad. Maar de balans is zoek. ‘Het is wachten op dat ik m’n lontje verlies,’ zegt een jonge ouder boos. ‘De goeie mensen verlaten de stad weer,’ roept een ander.
Bij de voetbalkooi, zegt een bewoner, wordt getippeld en zitten gebruikers op een bankje te basen – heroïne of crack te roken. ‘Wij willen dat onze zoontjes daar kunnen voetballen!’ Een jonge vader zegt het zat te zijn om ’s morgens met zijn kinderen over de drugsgebruikers te struikelen als ze naar school gaan. Een andere bewoner betwijfelt het aantal overlastmeldingen dat de politie noemt. ‘Kan niet kloppen. Dat aantal heb ik bijna in mijn eentje al gemeld. En er gebeurt niets mee!’
Het ‘wilde’ Rotterdam-West
Berucht zijn de filmpjes die in de buurt de ronde doen van daklozen die op klaarlichte dag hun behoefte op straat doen, in portieken of naast een geparkeerde auto. Vechtende en schreeuwende junkies tot diep in de nacht, junkies die elkaar beroven – zelfs voor het altijd al wat ‘wilde’ Rotterdam-West zijn het ongekende taferelen.
Laden…
Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.
Bent u al abonnee en hebt u al een account? log dan hier in
U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.
Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?
Wilt u opnieuw inloggen