In alle binnenlandse spanningen rond het Hamas-Israël-conflict moeten burgemeesters het vaak ontgelden omdat ze zich ‘laf’ zouden gedragen. Deze week lag burgemeester Koen Schuiling (VVD) van Groningen onder vuur op sociale media. Hij zou hebben ‘gedoken’ in de kwestie van de afgeblazen stille tocht naar de synagoge in zijn stad. Klopt dat? Gertjan van Schoonhoven zocht het uit.
Is de Groninger burgemeester Koen Schuiling (VVD) een ‘lafaard’, een ‘labbekakkerige bestuurder’, een ‘burgemeester in oorlogstijd’, een ‘muizige burgemeester’ die ‘capituleert voor dreiging’? De vernietigende kwalificaties aan het adres van Schuiling zijn sinds afgelopen donderdag niet van de lucht op X (voorheen Twitter).
Invloedrijke twitteraars met vaak tienduizenden volgers als Yoeri Albrecht (directeur van het Amsterdamse debatcentrum De Balie), journalist en EW-columnist Roelof Bouwman, Wierd Duk van De Telegraaf en oud-PvdA-Kamerlid Jacques Monasch haalden allen stevig uit naar de Groninger burgemeester.
Wat hebben we toch een hoop labbekakkerige bestuurders. Juist in dit geval moet een burgemeester zorgen dat dit doorgang kan vinden. Het geweldsmonopolie ligt niet voor niets bij de staat. Dat betekent dat hij de stille tocht goed moet beschermen ipv te buigen voor dreiging. https://t.co/jLkLfmBSnZ
— Yoeri Albrecht (@YoeriAlbrecht) November 2, 2023
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."
De eerste Nederlandse gemeente waar het dagboek van Anne Frank veiligheidshalve wordt verwijderd uit openbare bibliotheken: ik gok het Groningen van burgemeester Koen Schuiling. https://t.co/VsjRyfdNRk
— Roelof Bouwman (@RoelofBouwman) November 2, 2023
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."
Schuiling zou ‘wegduiken’ rond de afgeblazen stille tocht bij de jaarlijkse Kristallnacht-herdenking in Groningen. Die houding zou volgens de twitteraars symptomatisch zijn voor de bestuurlijke lafheid in Nederland sinds het door Hamas aangerichte bloedbad in Israël van ‘zwarte sabbat’ 7 oktober. Aanleiding voor alle verontwaardigde tweets zijn de kritische berichten over Schuiling op X van de Groninger freelance-journalist Benno de Jongh, die onder meer werkt voor RTV Noord en ook twee artikelen voor EW schreef.
Organiserend Comité blies ‘buitengedeelte’ herdenking Kristallnacht Groningen af
Wat speelt er precies? Komende zondag 5 november zou in Groningen, zoals elk jaar, voorafgaand aan de Kristallnachtherdenking in de synagoge aan de Folkingestraat, een stille tocht worden gehouden, van het Waagplein via de Vismarkt naar de synagoge. Maar op dinsdag 25 oktober blies het organiserende Comité Kristallnachtherdenking Groningen ‘het buitengedeelte’ van de herdenking – de stille tocht dus – af. Dit in verband met de situatie in het Midden-Oosten. Expliciet niet omdat er sprake zou zijn van bedreigingen. De herdenking van de ‘Rijkspogromnacht’ in de synagoge gaat zondagmiddag ook gewoon door, en er is nooit sprake van geweest dat die ook zou worden afgelast.
Laden…
Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.
Bent u al abonnee en hebt u al een account? log dan hier in
U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.
Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?
Wilt u opnieuw inloggen