Dit zijn de opvallendste namen in de nieuwe ministerploeg

18 juni 2024Leestijd: 1 minuut
PVV Tweede Kamer

De kandidaten voor het nieuwe kabinet zijn bekend, en het belooft een bijzondere ploeg te worden. In podcast Elke Week bespreekt Sam Verbeek de opvallendste namen met politiek redacteur Victor Pak.

Het grote aantal bewindspersonen weerspiegelt niet het voornemen om te bezuinigen op het ambtenarenapparaat. De verwachting was dat er een kleinere ministersploeg zou komen.

Niet elke eerste kandidaat gaat minister worden. PVV’er Gidi Markuszower viel af na een check van de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD), vanwege vermeende banden met buitenlandse veiligheidsdiensten. Marjolein Faber (PVV), bekend om haar controversiële uitspraken, zal hem vervangen als minister van Asiel en Migratie. Bezwaren van zowel VVD als NSC stonden haar voordracht uiteindelijk niet in de weg.

De vraag hoe extraparlementair het kabinet is, lijkt inmiddels beantwoord. Ondanks beloftes om mensen van buiten de politiek aan te trekken, zal het nieuwe kabinet voornamelijk bestaan uit gevestigde politici. Een klassiek meerderheidskabinet, leunend op steun in de Tweede Kamer.

De kandidaat-ministers wacht een vuurdoop in de vorm van hoorzittingen in de Kamercommissies, geïnspireerd op Amerikaanse en Europese voorbeeld. Hoewel oppositiepartijen scherpe vragen zullen stellen, wordt aangenomen dat deze hoorzittingen slechts een formaliteit zijn.