Wat staat consumenten met zonnepanelen te doen nu de voorwaarden van energiecontracten zo in beweging zijn en de salderingsregeling verdwijnt?
Hoe nadelig het nakende einde van de salderingsregeling en de wijzigingen bij energiemaatschappijen voor consumenten uitpakken, hangt erg af van de specifieke situatie. Bijvoorbeeld van hoelang de zonnepanelen al in gebruik zijn. Immers: hoe langer ze al stroom opwekken, hoe meer ze zichzelf al hebben terugverdiend. Maar de schade van het verdwijnen van de salderingsregeling valt altijd te beperken.
Vergelijk de aanbieders
Vergelijk om te beginnen de voorwaarden en tarieven van uw leverancier met die van andere aanbieders. Op de website gaslicht.com bijvoorbeeld, kunt u precies invullen hoeveel zonnepanelen u hebt en toont de vergelijker bij elk aanbod ook de voorwaarden en de hoogte van de terugleververgoeding.
Tijdens de energiecrisis zat de boel muurvast en had overstappen weinig zin, maar de markt is inmiddels weer in beweging en er zijn verschillen die een overstap voordelig kunnen maken. Maatschappijen die inmiddels een extra heffing hebben ingevoerd voor het terugleveren van zonnestroom zijn Vandebron, Budget Energie, Vrijopnaam, om | nieuwe energie en Energie VanOns.
Ook beperken sommige aanbieders de keuze in contracten voor huishoudens met zonnepanelen of is het helemaal niet mogelijk om een contract af te sluiten als je meer stroom opwekt dan afneemt.
Plan het stroomverbruik
U kunt natuurlijk uw stroomverbruik anders gaan doseren. Dat is wat de energiemaatschappijen graag zien met het oog op een betere verdeling van het ‘verkeer’ op het netwerk. Met behulp van tijdklokken en uitgestelde startfuncties van bijvoorbeeld de wasmachine, kunt u deze laten draaien op momenten waarop uw zonnepanelen stroom leveren, ook als u niet thuis bent.
Koop een thuisbatterij
Technisch is het mogelijk om zelf opgewekte stroom op te slaan in een thuisbatterij. Door het naderende einde van de salderingsmogelijkheden en dalende terugleververgoedingen komt deze oplossing meer in zicht. Maar in veel gevallen zijn de aanschafprijs en installatiekosten nog zo hoog (per saldo tussen de 4.000 en 10.000 euro) dat het niet rendabel is.
De salderingsregeling verdwijnt. Er zijn wel plannen om in plaats van de zonnepanelen de thuisbatterij te subsidiëren. Ook zijn er batterijen op komst die met slimme software in combinatie met een dynamisch energiecontract voordelige stroomopslag garanderen. Die ontwikkelingen kunnen de thuisbatterij snel aantrekkelijk maken.
Schakel de panelen uit
Mocht dat niet voldoende helpen, dan is het ook een optie om de omvormer van uw zonne-energiesysteem tijdelijk uit te schakelen, zodat er geen stroom aan het net wordt teruggeleverd. Het is een beetje jammer, maar bij een negatieve stroomprijs wel dé manier om te voorkomen dat stroom opwekken geld kost in plaats van iets oplevert.