Premium Lock Hoe de energieke Rens in de bloei van zijn leven zo maar werd doodgestoken

24 juli 2024Leestijd: 8 minuten
Zijn witte overhemd zat Rens tijdens een teambijeenkomst gegoten als een koksbuis. Beeld: Marissa de Groot - Studio Sunny Side Up

Hoe de energieke kookliefhebber Rens in de bloei van zijn leven zo maar werd doodgestoken door zijn ‘verwarde’ buurman.

Dinsdag 1 augustus 2023 begint ontspannen voor de 25-jarige Rens, leider van het salesteam bij De Kookfabriek in Amsterdam. Die nacht heeft hij bij zijn vriendin Lieke geslapen. Als zij naar haar werk is vertrokken, stapt hij op de fiets naar zijn huis, daar vlakbij.

Sinds oktober 2021 huurt Rens een kamer in de portiekflat van zijn vriend Lars aan de Robert Scottstraat in Amsterdam-West. Hun 36-jarige bovenbuurman veroorzaakt geregeld overlast: gebonk, geschreeuw, gelach als in een horrorfilm.

Om half negen ziet Lars, die een overhemd staat te strijken, Rens binnenkomen. Een paar minuten later hoort hij geschreeuw uit Rens’ slaapkamer. Hij ziet de buurman bovenop Rens liggen en met een keukenmes op hem insteken, onder meer in zijn hals. ‘Pak de hockeystick!’ schreeuwt Rens, onder het bloed. Lars – lang en slank – pakt de stick uit de voorraadkast en probeert de buurman te ontwapenen. Maar hij wordt ook gestoken, waaronder in zijn hals. Met een cynische lach zegt de buurman: ‘Je gaat het niet halen, je gaat zo meteen dood, jochie.’ In doodsangst slaat Lars zwaargewond op de vlucht. Aan de overkant van de straat zakt hij in elkaar.

Met bloedvlekken op zijn witte T-shirt staat de buurman – kaal, gedrongen – op blote voeten op het balkon te schreeuwen tegen de gealarmeerde politie, het keukenmes nog in zijn hand. ‘Ik heb iemand doodgestoken en hij verdiende dat.’

Dinsdag 1 augustus 2023: na de moord aan de Robert Scottstraat. Beeld: Ramon van Flemen/ANP

‘Ons Aziaatje’

Rens is geboren op 24 april 1998 in Apeldoorn. Zijn vader was directeur bij multinational 3M. Na een burn-out werkt hij als manager bij een biologische zorgtuinderij. Moeder is energetisch therapeut en vrijwilliger bij een hospice. Toen Rens drie was, verhuisden ze naar hun huidige woning. Op de eerste dag opende hij de voordeur: ‘Hier ben ik! Kinderen, kom maar bij mij spelen.’ Hij was al jong wijs en sereen, zegt moeder Sandra (56). ‘Ons Aziaatje: gek op rijst, eten kon hem niet pittig genoeg zijn. Vanaf zijn vierde gingen we naar de Thai. Als puber leerde hij zichzelf Thais koken.’

Tot hij bij Café Jeroen in Apeldoorn ging werken, speelde Rens hockey. Na de havo nam hij een tussenjaar. Hij reisde door Vietnam en Bali, en volgde een bartender-cursus op Phuket (Thailand). Voor zijn drie jaar jongere broer Simon was Rens het grote voorbeeld.

Phuket, 2016: Rens tijdens zijn bartender-curcus

In 2017 begon Rens aan de hogere hotelschool in Leeuwarden. Zijn eerste kamer was in een grachtenpand aan de Voorstreek, tegenover de al snel favoriete toko. Bijna elke vrijdag ging hij met vrienden naar de visafslag in Harlingen om tarbot en langoustines te halen, en daarna de hele avond lekker te koken. Zijn motto: enjoy life!

Rens als tweejarig jochie: al vroeg wijs

‘Hij was lief en zorgzaam’

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw