Waarom wappert Dick Schoof voortdurend met zijn handen?

11 oktober 2024Leestijd: 1 minuut

Dick Schoof zet zijn woorden vaak kracht bij door op typische wijze zijn handen te bewegen. De minister-president legt graag uit.

Vooral als hij de pers of Tweede Kamer toespreekt, gebeurt het automatisch. Al woorden zoekend, bewegen de handen van Dick Schoof alle kanten op. Als de premier een tekst voorleest, rusten zijn handen op het spreekgestoelte. Ze komen tevoorschijn als hij moet improviseren. Alsof hij wil zeggen dat hij het graag zo goed mogelijk uitlegt.

De toenmalige Duitse bondskanselier Angela Merkel vorm­­de met haar handen een ruit. Een gebaar dat veel wordt geïmiteerd door anderen die zich eenmaal in de schijnwerpers geen raad weten met hun handen. Schoof heeft ook een typerend gebaar. Dan gaan de vingertoppen van beide handen naar elkaar toe en zwenkt hij ze naar links of rechts.

De minister-president is niet altijd even handig, laat staan gelikt in zijn optredens. Zijn gebaren als hij moeilijke kwesties toelicht, illustreren een bepaalde onbeholpenheid. Hij kreeg wel mediatraining, maar een 67-jarige laat zich niet zomaar vormen tot foutloos acteur. Misschien maar goed ook.

Schrijf u in voor onze middagnieuwsbrief

Met de gratis nieuwsbrief EW middag wordt u dagelijks bijgepraat met commentaren en achtergronden bij de belangrijkste nieuwsverhalen.

Carla Joosten
Ze is politiek redacteur in Den Haag en schrijft ook over media, de veranderende positie van de vrouw en covert het koningshuis.
Lees meer
Carla Joosten