Schoof doet niet mee aan prestigestrijd, en dat zou hem weleens razend populair kunnen maken

Foto: Laurens van Putten/HH/ANP

Door Den Haag jaagt een gure wind. De rusteloze politieke cultuur lijkt vergiftigd. Hoe anders was dat veertig jaar geleden? EW-redacteur Eric Vrijsen beschrijft zijn jaren aan het Binnenhof aan de hand van zeven ontwikkelingen. Met de voorspelling dat de democratie een nieuw evenwicht zal vinden. Vandaag de vijfde aflevering: De strijd om prestige.

Eric VrijsenEric Vrijsenwerkte bijna 45 jaar in de journalistiek. Na een stage bij NRC Handelsblad begon hij in 1980 bij het Eindhovens Dagblad/Brabants Dagblad. Sinds 1990 werkt hij voor Elsevier/EW.

 

In 1981 werd hij Haags verslaggever. Met onderbrekingen als buitenlandcorrespondent, binnenlandredacteur en economieredacteur, werkte hij in totaal 34 jaar op het Binnenhof.

 

Deze terugblik is het laatste artikel van Vrijsen voor EW. Het is een dankwoord aan zijn Haagse bronnen en vooral aan de trouwe lezers van EW.

Anno 2024 beginnen veel debatten in een gespannen sfeer. In ‘voorbeschouwingen’ van de media klinkt altijd door dat de geloofwaardigheid van deze of gene politicus op het spel staat. Wie het debat niet wint, kan het schudden. Iedereen moet zich ‘profileren’. Politici volgen die logica van kranten en tv-shows. Het leidt tot politiek zonder beleid, een continu prestigegevecht met de peilingen als graadmeter. Het miskent het effect van degelijk bestuur en zet de verhoudingen op scherp. Den Haag is hierdoor zo veel giftiger geworden. De knusheid is weg. De gunfactor verdwenen. Politici zien geen collega’s meer in ­elkaar.

Veel kiezers laten zich op deze golven meevoeren, maar nog veel meer kiezers halen hun schouders op. Ze verlangen naar bestuurders die, zonder hoog van de toren te blazen, zaken aanpakken.

In zijn korte tijd als premier, manifesteert Dick Schoof zich als de antipoliticus. In zijn eerste debatten zat hij – ook naar eigen zeggen – ‘klem’ tussen Geert Wilders, NSC en de linkse oppositie. Hij antwoord- de netjes en geduldig. Als dit nog een tijdje doorgaat, zal zijn populariteit fors toenemen en benoemen de kranten de partijloze premier tot electorale uit­dager. Dat ondermijnt de coalitie en dus blijft Schoof bezweren dat hij zich nooit verkiesbaar stelt. Maar zeg nooit nooit in de politiek.

Morgen leest u in deel 6 van deze serie hoe de toegankelijkheid van de politiek voor journalisten behoorlijk onder druk staat.