Voor Wilders is Femke Halsema een graag geziene vijand

10 oktober 2024Leestijd: 1 minuut
Vragenuur Wilders

In podcast Elke Week bespreken Sam Verbeek, Geerten Waling en Carla Joosten de mediastorm na de verstoorde herdenking op maandag 7 oktober van de Hamas-aanslag in Israël, precies een jaar geleden.

Tijdens de herdenking op de Dam deed zich op het Damrak een pro-Palestijnse tegendemonstratie voor. Onderweg naar de herdenking, moesten Joodse mensen langs de tegendemonstratie lopen. Tegendemonstranten belaagden en intimideerden hen, en pakten de Israëlische vlag af. De sfeer was grimmig en de politie pakte diverse tegendemonstranten op.

Geert Wilders reageerde op X: ‘Het land uit met dat tuig. En Halsema mag mee,’ verwijzend naar de Amsterdamse burgemeester. De provocatieve tweet past in Wilders’ mediastrategie, die hij al jaren hanteert om de politieke agenda te bepalen.

De PVV-leider tweet korte, krachtige boodschappen die veel media-aandacht genereren. Behalve bij verkiezingen geeft hij zelden inhoudelijke interviews. In plaats daarvan houdt hij wekelijks een persmoment in de wandelgangen van de Tweede Kamer. Journalisten drommen daar samen om zijn mening te horen.

Met zijn controversiële uitspraken en eenzijdige interactie met de pers weet Wilders effectief de nieuwsagenda te sturen, zijn boodschap te verspreiden en de publieke opinie te beïnvloeden. Zijn tweet over de tegendemonstratie leidde tot felle reacties in Den Haag en de media, waarbij Wilders werd opgeroepen afstand te nemen van zijn woorden.

Grote druk kwam er ook te staan op premier Dick Schoof, die uiteindelijk benadrukte dat het kabinet alle burgemeesters steunt – inclusief Femke Halsema.