In dit tweede deel van het vierluik over fiscale wijzigingen voor 2025 gaat het over beleggers en middenhuur. In deel 1 kwamen de verruimde giftenaftrek en de aanpassing van de salderingsregeling aan bod.
1. Beleggers opgepast
Belangrijke vraag voor volgend jaar is hoe het economische beleid van aankomend president Donald Trump gaat uitpakken. De Verenigde Staten zijn zeer bepalend voor beleggers. ‘Van de MSCI-wereldindex bestaat 73 procent uit Amerikaanse aandelen,’ zegt Jelte de Boer (44), directeur en hoofd beleggen van vermogensbeheerder Optimix. Het meest waarschijnlijke scenario voor de komende maanden is ‘deflatoire bloei’, denkt hij. ‘We zitten al in een periode waarin de inflatie afneemt. Centrale banken zouden dan ook afscheid kunnen gaan nemen van hun restrictieve beleid en de rente verder verlagen.’
Maar het kan ook anders lopen en dan doemt er een recessiescenario op, aldus De Boer. ‘Recent hebben Amerikaanse havenarbeiders een cao afgesloten met loonstijgingen van 62 procent in de komende zes jaar. Bij vliegtuigfabrikant Boeing stijgen de lonen de komende vier jaar met 38 procent.’ Amerikaanse vakbonden staan sterk en door hogere lonen kan de inflatie hoog blijven.
Uit vrees voor een blijvend hoge inflatie houden centrale banken de rente in dit scenario te hoog voor wat wenselijk is, zegt De Boer. Er zal dan ‘iets’ breken. ‘Als particulieren hun hypotheekrente opnieuw vastzetten, krijgen ze hogere maandlasten. Voor ondernemers geldt dat ook.’ Consumenten geven minder uit, ondernemers investeren minder en dat vertaalt zich in lagere economische groei en lagere bedrijfswinsten. Met een mogelijke recessie tot gevolg.
Toch is de kans op het recessie-scenario kleiner dan het bloeiscenario, schat De Boer in. Beleggers die willen voorsorteren op een eventuele recessie kunnen aandelen kopen van bedrijven met veel marktmacht, legt De Boer uit. Die blijven winstgevend doordat ze hun prijzen kunnen verhogen. Ook goud biedt bescherming tegen een hoge inflatie. Echt goud kopen en opslaan in een kluis is duur. Indextrackers op goud zijn volgens De Boer een goedkopere optie.
2. Middenhuur gehandhaafd
Sinds 1 juli vallen zo’n 300.000 huurhuizen in de nieuwe categorie middenhuur – een categorie met een huur die hoger ligt dan de sociale huur (maximaal circa 880 euro per maand) en lager dan de huur in de vrije sector (vanaf zo’n 1.160 euro per maand). De puntentelling van het woningwaarderingsstelsel bepaalt in welk segment een huurhuis valt. Hoe meer punten, hoe hoger het segment. Vanaf 2025 controleert de gemeente of de juiste huren worden gerekend. Middenhuur geldt alleen voor nieuwe huurcontracten.