Van vijftig potentiële Syriëgangers in Nederland is het paspoort ingenomen, zodat ze het land niet kunnen verlaten. Maar is dat wel zo verstandig? Nederlandse jihadisten in Syrië waarschuwen dat de kans op een aanslag daardoor toeneemt.
‘Ik denk niet dat je honderden pislinke potentiële jihadgangers in je achtertuin wilt hebben,’ zegt een Syriëganger tegen het AD. Het plegen van een aanslag in Nederland is ‘zeker een alternatief’ voor de achterblijvers.
Paspoort
De 32-jarige Canadees Michael Zehaf-Bibeau, die woensdag een militair doodschoot, wilde naar Syrië maar werd tegengehouden door Canadese autoriteiten. Hij zou al sinds 2 oktober hebben onderhandeld over het krijgen van een paspoort.
Dat hij zijn reisdocument maar niet kreeg, zou hem mede hebben gemotiveerd bij het plegen van zijn daad. Zehaf-Bibeau werd doodgeschoten door de politie.
Pionnen
Volgens de Nederlandse jihadisten zijn ook in ons land niet zozeer burgers doelwit van aanslagen. ‘Het zijn politici die beslissen om een oorlog aan te gaan, soldaten zijn de pionnen.’ Het zou daarom ‘verstandig zijn’ om Nederlanders die naar Syrië willen afreizen, niet tegen te houden.
‘Geef die nobele islamitische vrijheidsstrijders hun paspoorten terug en laat ze vertrekken,’ zegt een jihadist tegen de krant.
Voor terrorisme-experts is het nog maar afwachten of het innemen van paspoorten de juiste weg is. ‘We kennen de voordelen niet, laat staan de nadelen,’ zegt onderzoeker Beatrice de Graaf.
Toch steunt De Graaf de maatregel, net als terreurexpert Glenn Schoen. ‘Als je ze laat gaan en ze komen terug, dan zij ze getraind en nog meer vastberaden.’ Schoen wijst er ook op dat aanslagen in Brussel en Toulouse zijn gepleegd door teruggekeerde jihadisten.
Aanslag
Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid Dick Schoof zegt dat door het tegenhouden van jihadisten wordt voorkomen dat ze ‘in de volgende fase van radicalisering komen’.
Terreurbeweging IS heeft moslims in landen van de internationale coalitie tegen IS eerder opgeroepen om aanslagen te plegen. Een jihadist die zich Muhajiri Sháám noemt, riep na de eerste luchtaanvallen tegen IS op tot ‘een sterke, stevige daad tegen de Nederlandse overheid’.