De politiemedewerker die de wapenvergunning aan Tristan van der Vlis verstrekte, had het druk en kampte die periode met ziekte, schrijft de Volkskrant. En de second opinion moet in het basispakket van de zorgverzekeraar blijven, meldt het AD.
- De medewerker van de politie die Tristan van der Vlis in 2008 een wapenvergunning verstrekte, zag mogelijk cruciale informatie over het hoofd vanwege een ‘bulk aan werk’. Dat bericht de Volkskrant maandag. De betrokken ambtenaar kampte in die periode ook met ziekte, verklaarde hij bij de Rijksrecherche. Had de medewerker de informatie over de psychische problemen van Der de Vlis wel gezien, dan had hij vermoedelijk geen wapenvergunning verleend. Met de vergunning kon Van der Vlis wapens aanschaffen. Die gebruikte hij later om een bloedbad aan te richten in winkelcentrum De Ridderhof in Alphen aan den Rijn.
- Patiënten die ontevreden zijn over de diagnose of behandeling door hun medisch specialist, moeten een second opinion bij een collega-arts vergoed blijven krijgen vanuit het basispakket. Dat staat volgens het AD in een nog intern concept-advies van het belangrijkste adviesorgaan van minister Edith Schippers (Volksgezondheid,VVD). De minister hoeft die raad niet op te volgen, maar doet dat meestal wel. Het Zorginstituut, zoals het adviesorgaan heet, noemt de professionele mening van een tweede medicus ‘een recht van de patiënt’.
- In de Nederlandse rechtbanken worden de komende maanden inhoudelijk geen strafzaken behandeld tegen dronken automobilisten die in aanmerking komen voor een alcoholslot. Dat meldt dagblad Trouw. Het Openbaar Ministerie wacht met al deze zaken nu het opleggen van zo’n slot mogelijk in strijd is met het Europees Verdrag van de Rechten van de Mens. De Hoge Raad, aan wie het OM onlangs de kwestie in cassatie heeft voorgelegd, doet vermoedelijk in maart hierover uitspraak. Sinds een week verzoeken officieren van justitie de politierechters om op de rol staande strafzaken tegen automobilisten met een alcoholpromillage tussen de 1,3 en 1,8 aan de te houden, bevestigt een woordvoerster van het College van Procureurs-Generaal. Omdat deze bestuurders een alcoholslot wacht ‘en strafvervolging worden zij mogelijk twee keer gestraft voor dezelfde overtreding.
- Het Openbaar Ministerie heeft beslag gelegd op alle financiële middelen en roerende goederen van voormalig advocaat Bram Moszkowicz. Dat blijkt uit de beslagdocumenten die in handen zijn van de Volkskrant. Reden is de claim van diens voormalig cliënt Donald G., die zegt dat hij Moszkowicz 35 duizend euro heeft geleend. Omdat tegen G. een ontnemingsprocedure loopt, heeft het Openbaar Ministerie die claim overgenomen.