De Nederlandse dagbladen zijn in de ban van de gebeurtenissen in Parijs. Opluchting over de beëindiging van de terreurgolf overheerst. Dit is het mediaoverzicht van zaterdag 10 januari.
*‘Bevrijd uit nachtmerrie’, staat te lezen op de voorpagina van het AD. De krant opent met een paginagrote foto van een van de gijzelaars uit de bevrijde supermarkt in oost-Parijs. Vrijdag werd de supermarkt gegijzeld door Amedy Coulibaly, terwijl de gebroeders Kouachi een drukkerij in de plaats Dammartin-en-Goële gijzelden.
*Aboutaleb is ‘man van de week’, volgens NRC Handelsblad. Er wordt gerefereerd naar de harde uitspraken van de Rotterdamse burgemeester afgelopen donderdag in het programma Nieuwsuur. ‘Als het je hier niet bevalt, dan rot je toch op!’, zei de burgemeester tegen jihadisten die onze samenleving verwerpen.
Aboutaleb spreekt vaker zijn afkeer tegen gewelddadige radicalen uit. De krant spreekt met het optreden van Aboutaleb in Nieuwsuur van een ‘Ich bin ein Berliner’-momentje.
*De Europese Unie gaat de strijd tegen terugkerende jihadisten verharden, schrijft De Telegraaf zaterdagochtend. Voorzitter van de raad van Europese regeringsleiders Donald Tusk zei dat de top van 12 februari volledig in het teken van terreurbestrijding zal staan.
Een van de maatregelen die de EU gaat nemen is dat Europese veiligheidsdiensten vluchtinformatie van terugkerende Syrië-gangers met elkaar gaan uitwisselen. Zondag 11 januari is tevens een speciale bijeenkomst in Parijs voor Europese ministers die over veiligheidsdiensten gaan. Minister Ivo Opstelten van Justitie zal namens Nederland naar Parijs afreizen.
*Vier gijzelaars verstopten zich tijdens de gijzeling van de Joodse supermarkt in een koelcel in de kelder van het pand, schrijft de Volkskrant. Er werden in totaal negentien mensen gegijzeld in de winkel. De politie trof de vier naderhand ongedeerd aan in de kelder. Mogelijk is de koelcel hun redding geweest.
*‘De terroristen radicaliseerden door falend Frans integratiebeleid’, zegt socioloog Michel Wieviorka zaterdag in een interview met dagblad Trouw. De socioloog hoopt dat de gebeurtenissen van de afgelopen dagen een ‘keerpunt’ veroorzaken in de Franse geschiedenis, na 40 jaar ‘politiek van onvermogen die geen antwoord bood op de problemen rond immigratie, banlieues en godsdienst’.
Wieviorka gelooft ook niet in de koers die het Franse rechts-extremistische Front National belooft te bieden: ‘Als Le Pen ons ook nog uit de EU en de euro laat stappen, en als ze haar wankele economische ideeën in de praktijk brengt, wordt het hier binnen een paar jaar een soort Noord-Korea.’