De erfenis van powerkoppel Opstelten en Teeven

'ANP'

De prominente VVD’ers Ivo Opstelten en Fred Teeven traden 4,5 jaar geleden in het kabinet-Rutte I aan als een powerkoppel dat Nederland veiliger zou maken.

Oud-burgemeester Opstelten van Rotterdam beschikte over bestuurlijke ervaring en een politieke antenne; Teeven had weliswaar ervaring in de Tweede Kamer, maar gold als oud-officier van justitie en bewezen crimefighter vooral als doener. Gaandeweg ontwikkelde hij zich tot politicus, terwijl Opstelten in die rol steeds meer faalde. Wat is hun erfenis?

Opstelten kreeg het voor elkaar de 25 regionale politiekorpsen per 1 januari 2013 samen te voegen tot Nationale Politie. Een megaklus. Hetzelfde geldt voor de herziening van de gerechtelijke kaart. De negentien rechtbanken zijn samengevoegd tot tien, en van de vijf gerechtshoven bleven er door samenvoeging van Arnhem en Leeuwarden vier over.

Veiligheid

De veiligheid is toegenomen, blijkt uit de laatste cijfers. Er zijn vorig jaar minder misdrijven gepleegd en de burgers zeggen zich ook veiliger te voelen. Voor de aanpak van radicalisering en jihadisten – hét hoofdpijndossier van dit moment – is er 128 miljoen euro extra.

Teeven kreeg vooral te maken met bezuinigingen. Ondanks massale tegenstand ging hij voortvarend aan de slag met de herstructurering van het gevangeniswezen. Omdat er minder aanbod is van verdachten en delinquenten, heeft hij een groot aantal gevangenissen en een enkele tbs-kliniek gesloten. Om de werkgelegenheid toch deels te behouden, sloot hij een overeenkomst met de Belgen en de Noren om hun gevangenen tegen betaling hier onder te brengen.

Slachtoffers

Bij slachtoffers van misdrijven kan Teeven niet meer stuk. Hij zorgde voor uitbreiding van het spreekrecht in de rechtszaal en de financiële afwikkeling van schadevergoedingen verloopt soepeler.

Ook de hervorming van het kansspelbeleid is rond. Het online gokken wordt gereguleerd en Holland Casino wordt in 2017 geprivatiseerd.

Zijn belangrijkste prestatie is het stevige asielbeleid: hard, maar rechtvaardig. Hij struikelde begin 2013 bijna over de zelfmoord van de Russische asielzoeker Aleksandr Dolmatov in de gevangenis, maar wist toch het vertrouwen van de Kamer te behouden.