De in Mali verongelukte militairen René Zeetsen en Ernst Mollinger zijn weer thuis. Hun lichamen kwamen vrijdag aan op vliegbasis Eindhoven.
Met militair ceremonieel werden de twee militairen op de vliegbasis overgedragen aan hun familie.
Plechtigheid
Minister van Defensie Jeanine Hennis Plasschaert (VVD) en Commandant der Strijdkrachten, generaal Tom Middendorp, waren bij de plechtigheid aanwezig.
De lichamen van de gesneuvelde vliegers werden vrijdag in de ochtend naar het Hercules-vliegtuig gebracht dat klaarstond in Gao, vlakbij de plek waar de helikopter van het tweetal dinsdag was gecrasht.
Laatste groet
Langs de route stonden honderden Nederlandse militairen die een laatste groet brachten aan hun omgekomen strijdmakkers.
De lichamen van Zeetsen en Mollinger werden vervolgens via Bamako naar hun vaderland gevlogen.
De afgelopen dagen lagen de 30-jarige kapitein René Zeetsen en de 26-jarige eerste luitenant Ernst Mollinger opgebaard in een ziekenhuis op de Nederlandse basis Kamp Castor in Gao.
Ongeluk
Zeetsen en Mollinger zijn de eerste Nederlandse doden van de VN-missie in Mali. Een team van Defensie is sinds donderdag in het Afrikaanse land om het incident te onderzoeken. Ook een onderzoeker van de Onderzoeksraad voor Veiligheid is meegereisd.
De helikopter zou zijn neergestort tijdens een oefening op zo’n 47 kilometer van Gao in het noorden van Mali.
Nederland heeft in totaal vier Apache-helikopters ingezet voor Minusma, de VN-missie in het gebied. De gevechtshelikopters bieden onder meer bescherming aan de Nederlandse commando’s die informatie verzamelen en verkenningen uitvoeren. De helikopters hebben geavanceerde sensoren en helpen bij het inlichtingenwerk en het begeleiden en beschermen van troepen op de grond. Ook kunnen ze eventueel vuursteun leveren.
Missie
Er zitten ongeveer 450 Nederlandse militairen in Mali, onder wie speciale eenheden van commando’s en mariniers. De Minusma-missie is ingesteld om de vrede en stabiliteit in het West-Afrikaanse land te herstellen. De meeste Nederlanders werken vanuit de noordoostelijke stad Gao, en de rest is gestationeerd in de zuidelijker gelegen hoofdstad Bamako.
De VN-vredesmissie in Mali werd eerder geleid door Bert Koenders (PvdA), voordat hij minister van Buitenlandse Zaken werd. Nederland doet in ieder geval tot eind 2015 mee aan de Minusma-missie.