Informatietijdperk blijkt meer het wég-informatietijdperk te zijn.

'EPA'

Probeer nog maar eens een floppy disc te openen – foetsie informatie! Papier blijkt duurzamer dan de cloud.

Nog nooit in de geschiedenis legde de mens zo veel van zijn bezigheden vast, en toch is het niet denkbeeldig dat toekomstige generaties weinig tot niets van onze levens zullen kunnen terugvinden.

Floppy disc

Onze tijd wordt misschien wel een soort nieuwe Duistere Middeleeuwen: weinig tastbare sporen. Het was nota bene internetpionier Vinton Cerf die hier vorige maand voor waarschuwde. Technologische vernieuwing maakt oudere informatiedragers razendsnel ontoegankelijk.

Probeer nog maar eens een floppy disc te openen – foetsie informatie! Cerf riep heel ouderwets op tot het maken van papieren kopieën van belangrijke documenten. Papier is duurzamer dan de cloud.

Niet te achterhalen

De affaire-Opstelten en ook het omstreden mailgedrag van Hillary Clinton – als minister van Buitenlandse Zaken gebruikte zij een privé-account voor haar zakelijke mail – geven Cerf gelijk.

In het eerste geval bleek een vijftien jaar oude deal in de ministeriële computers vrijwel niet meer te achterhalen; in het tweede geval blijkt een uiterst belangrijke speler als Clinton zo’n beetje zelf te bepalen welke ambtelijke correspondentie publiekelijk wordt bewaard en welke niet.

Dat belooft weinig goeds voor toekomstige journalisten en historici: het informatietijdperk blijkt meer het wég-informatietijdperk te zijn.