Fotograaf Wim Berssenbrugge maakte unieke kleurenfoto’s van zijn stad Den Haag tijdens de oorlog. Ter gelegenheid van 70 jaar bevrijding presenteert Elsevier een selectie: hoe het begon, hoe het eindigde – met vluchtende Duitsers.
1940 – Zeilen op de Kagerplassen (met de boot van de fotograaf) omstreeks begin van de oorlog
1941 – Ontspannen in de zon op de pier van Scheveningen
December 1944 – V-2 gelanceerd uit park Vredespaleis
1944? – Wisselen van de wacht bij Duitse opperbevelhebber op het Plein. Voor de oorlog en nu onderkomen ministerie van Defensie
Maart 1945 – Op 3 maart gooiden geallieerden door een fout bommen op woonwijk Bezuidenhout. Ze hadden op V-2’s in het Haagse Bos moeten vallen
Mei 1945, vermoedelijk 8 mei – Duitse militairen verlaten Den Haag met paard en wagen via Laan van Meerdervoort
6 mei 1945 – Inventaris van NSB-pand op het Spui in brand gestoken
7 mei 1945 – Bloemenzee voor de bevrijders ter hoogte van paleis Noordeinde
8 mei 1945 – Canadezen komen aan op de Hofplaats. Berssenbrugge reisde met hen mee door bevrijd Den Haag
8 mei 1945 – Canadezen bij het toenmalige stadhuis aan de Groenmarkt. In de verte Binnenlandse Strijdkrachten
8 mei 1945 – Canadezen (en Nederlanders) op het Buitenhof bij het ruiterstandbeeld van koning Willem II
8 mei 1945 – Haags matrozenkoor zingt Wilhelmus onder leiding van Theo van Elferen. In het raam half zichtbaar de in 1940 door de Duitsers ontslagen, en op 5 mei 1945 weer benoemde burgemeester De Monchy
Wie was fotograaf Wim Berssenbrugge?
Fotograaf Wim Berssenbrugge, neef van de bekende fotograaf Henri Berssenbrugge, wordt op 22 juni 1918 in Rotterdam geboren. Hij is al jong geïnteresseerd in techniek en fotografie. In 1939 publiceert hij zijn eerste artikel in fotoblad Focus.
Hij ontwerpt een frame waarin hij twee Leica’s kan plaatsen, de tandem-Leica. Daarmee maakt hij zijn beroemd geworden stereofoto’s.
In de oorlog komt hij via Janke van der Kooi bij het verzet en zet hij documenten over V2-raketten op microfilm. In 2000 komt onderzoeker Johan Degewij in contact met Berssenbrugge door een artikel voor het FotoLexicon van de Leidse universiteit.
Na Berssenbrugges dood in 2007 belt diens weduwe Degewij met de vraag of hij wil helpen om foto’s te beoordelen. Dan blijkt dat Berssenbrugge 229 stereofoto’s van Den Haag heeft gemaakt tijdens de oorlog, in kleur, en wordt zijn rol als verzetsfotograaf duidelijk.
Na de oorlog werkte Berssenbrugge als reisfotograaf voor KLM en Douwe Egberts.
Elsevier nummer 18, 2 mei 2015