Het Openbaar Ministerie (OM) eiste zes jaar tegen Ernst Jansen Steur. Maar de rechter heeft de ex-neuroloog nu vrijgesproken van alle medische delicten. Hoe zit dat?
Elsevier.nl zet drie vragen en antwoorden op een rij over de grootste medische strafzaak in de Nederlandse geschiedenis.
1. Wat heeft Jansen ook al weer op zijn kerfstok?
Als arts van het Medisch Spectrum Twente zou Jansen Steur tussen 1997 en 2003 opzettelijk verkeerde diagnoses hebben gesteld. Hij vertelde meerdere patiënten dat ze heel ernstige ziektes hadden, zoals alzheimer of de spierziekte ALS. Ook schreef hij verkeerde medicatie voor.
Dat had verstrekkende gevolgen voor zijn patiënten: sommigen liepen een zwaar lichamelijk letsel of psychische klachten op. Eén patiënt pleegde zelfmoord, ‘in paniek na het horen van de diagnose van een dodelijke ziekte’. Daarvoor zou Jansen Steur verantwoordelijk kunnen worden gehouden.
In een strafzaak werd de horrorarts vorig jaar veroordeeld tot drie jaar onvoorwaardelijke gevangenisstraf. Justitie had zes jaar celstraf geëist. Zowel de ex-neuroloog als het OM ging in beroep tegen de uitspraak.
2. Waarom nu toch vrijspraak?
De rechter Jansen Steur heeft nu in hoger beroep vrijgesproken van alle medische delicten. Het zou niet bewezen zijn dat de arts opzettelijk verkeerde diagnoses van ernstige ziektes stelde bij zijn patiënten. Bewijs dat hij dat welbewust deed, is volgens het gerechtshof flinterdun of zelfs niet aanwezig.
Wel krijgt de horrorarts een voorwaardelijke celstraf van slechts zes maanden voor diefstal, verduistering en valsheid in geschrifte. Die straf krijgt hij voor het opstellen van valse machtigingsformulieren en recepten en het stelen van 88.000 euro uit de kas van stichting Lewy Body Project, die zich bezighoudt met neurologisch onderzoek. Ook schreef de ex-neuroloog zichzelf medicijnen voor op gestolen receptenblokken van collega’s. Jansen Steur was verslaafd aan onder meer Dormicum, Nitrazepam en viagra.
3. Nemen de aanklagers genoegen met dit oordeel?
Waarschijnlijk niet. Het OM had in hoger beroep opnieuw zes jaar cel geëist en overweegt in cassatie te gaan. Letselschade-expert Yme Drost, die meerdere slachtoffers van de arts bijstond, is teleurgesteld en zelfs boos. Volgens Drost heeft het OM jarenlang stilgezeten na de aangifte in 2007. ‘Het ziekenhuis van Jansen heeft geprobeerd deze zaak destijds in de doofpot te stoppen. Dat gedrag is nu beloond.’
Jansen Steur zelf is opgelucht over de uitspraak. Hij heeft altijd toegegeven dat hij fouten heeft gemaakt, maar ontkent dat hij dat opzettelijk deed. De voormalige neuroloog leed aan een ‘ziekelijke’ vorm van zelfoverschatting, verklaarde hij eerder tegenover de rechtbank. Zo noemde hij zichzelf zonder reden ‘professor’ en zette hij de naam van zijn moeder (Steur) achter zijn achternaam omdat dit deftig klonk.