Ook een volgende Griekse regering zal zich aan de afspraken met de eurolanden moeten houden. Het derde noodpakket is een deal die met de Griekse regering in het algemeen is gemaakt, niet specifiek met die van premier Alexis Tsipras.
Dat zei premier Mark Rutte (VVD) vrijdag na afloop van de wekelijkse ministerraad.
Afspraken
‘We hebben geen afspraken gemaakt met één regering, maar met dé Griekse regering,’ zei Rutte. De premier benadrukte dat de Grieken alleen hun geld krijgen, wanneer zij zich aan de afspraken houden die verbonden zijn aan de uitbetalingen. Als een volgende Griekse regering besluit een andere koers te varen, ‘dan hebben ze een probleem’, verduidelijkte de premier.
‘Volgens mij is de Grieken nu een slikken- of stikkenpakket door de strot geduwd van een ongekende omvang. Dat past overigens in de werkwijze van de eurozone dat we bereid zijn elkaar te helpen als landen bereid zijn vergaande maatregelen te accepteren.’
Akkoord
Hoewel de steun van de Tweede Kamer in principe niet nodig was, ging ook het Nederlandse parlement woensdag akkoord met de nieuwe schuldendeal. Ondanks hevig protest onder een groot deel van de oppositie, bleek er bij de VVD-fractie slechts één dissident te vinden te zijn in de persoon van Joost Taverne.
Rutte zei zich ‘in het geheel niet beschadigd te voelen’ door de kritiek vanwege het breken van zijn verkiezingsbelofte. ‘Dat leidde tot een robuuste gedachtewisseling en dat vond ik prima.’
Nieuwe regering
Donderdag diende de Griekse premier Alexis Tsipras zijn ontslag in bij het parlement in Athene. Door nieuwe verkiezingen uit te schrijven hoopt de premier de kritische ‘dissidenten’ binnen zijn partij van zich af te schudden.
Zo’n 25 leden van zijn Syriza-partij kondigden vrijdag aan een eigen partij op te richten. Dit radicale Linkse Platform zal zich op 20 september gaan melden in de strijd om de stem van het Griekse volk.