Een Tweede Kamermeerderheid voor het bombarderen van terreurbeweging Islamitische Staat (IS) in Syrië lijkt in zicht. Het hangt nu alleen nog af van de kleine partijen en eenmansfracties.
De ChristenUnie is nu ook voorstander van inzet in Syrië, maakte fractievoorzitter Arie Slob bekend in het tv-programma WNL Opiniemakers. Daarmee komt het aantal voorstanders in de Kamer op precies de helft.
Naast ChristenUnie zijn ook VVD, CDA, PVV, SGP en Bontes/Van Klaveren voorstander van uitbreiding naar Syrië. Op dit moment bombarderen Nederlandse F-16’s alleen IS-doelen in Irak.
Unilateraal
Minister Bert Koenders (PvdA) van Buitenlandse Zaken zei in de Tweede Kamer dat hij zich zorgen maakt over ‘unilaterale beslissingen’ die worden gemaakt over Syrië. Australië kondigde eerder op de dag aan luchtaanvallen op Syrie te gaan uitvoeren. Koenders vindt dat de internationale coalitie zoveel mogelijk gezamenlijke beslissingen moet nemen.
Regeringspartij PvdA voelt nog steeds niets voor militaire interventie in Syrië. De partij wil eerst dat er een politieke oplossing in zicht komt.
Het vinden van zo’n oplossing wordt volgens PvdA-woordvoerder Michiel Servaes alleen maar complexer, zeker nu ook sprake is van aanwezigheid van Russische troepen in Syrië. Ook D66 is nog steeds niet overtuigd. Er moet eerst een duidelijke politieke strategie zijn, zegt Tweede Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma.
F-16’s
Nederlandse F-16’s voeren sinds vorig jaar missies uit tegen doelen van IS in Irak. Ze voerden al honderden missies uit en gooiden honderden bommen.
Het kabinet verlengde de missie onlangs tot oktober 2016. Wel werd het aantal toestellen teruggebracht van zes naar vier, met twee reservetoestellen.