Terreuraanslagen en de migrantencrisis domineerden het nieuws dit jaar. Wat waren de belangrijkste momenten? Elsevier blikt met u terug op het jaar 2015.
Charlie Hebdo
De aanslagen op het Parijse hoofdkantoor van het satirische blad Charlie Hebdo, laten Europa aan het begin van 2015 geschokt achter. Het blad verloor bij de aanslag acht redactieleden toen twee terroristen de redactie binnendrongen en om zich heen begonnen te schieten. In totaal kwamen door de terreurdaad die dag twaalf mensen om het leven.
Boris Nemtsov
De liberale Russische politicus Boris Nemtsov wordt midden op straat in Moskou doodgeschoten uit een voorbijrijdende auto. Nemtsov, fel tegenstander van president Vladimir Poetin, was vicepremier in 1997 en 1998 onder president Boris Jeltsin.
Studentenprotest
Een groep ontevreden studenten die zich De Nieuwe Universiteit noemt, bezet in februari anderhalve week het Bungehuis, het gebouw van de faculteit geesteswetenschappen van de Universiteit van Amsterdam. Deze groep strijdt voor meer democratie en transparantie van bestuur binnen de universiteit. Na een week wordt het pand ontruimd, waarna de bezetters het Maagdenhuis innemen.
Teevendeal
In april wordt bekend dat Minister Ivo Opstelten en staatssecretaris Fred Teeven van Veiligheid en Justitie, aftreden. Het ging om een bedrag van 4,7 miljoen gulden in de deal die Teeven als officier van justitie sloot met een drugscrimineel, veel meer dan de bijna 2 miljoen die Opstelten aan de Tweede Kamer had gemeld.
Aardbeving Nepal
Een zware aardbeving, met een kracht van 7,8 op de schaal van Richter, heeft grote delen van Nepal en aangrenzende landen in de Himalaya zwaar getroffen. Er vielen bijna 8.000 doden en 15.000 gewonden.
Homohuwelijk
Het besluit van het Hooggerechtshof zorgt ervoor dat homoseksuele stellen in heel Amerika kunnen trouwen, een historische zege voor de homo’s en lesbiennes in het land. Vóór het besluit was het homohuwelijk in 37 Amerikaanse staten toegestaan.
Tunesië
Bij de Tunesische stad Sousse wordt een aanslag gepleegd door een gewapende man bij twee hotels. Er vallen 38 doden, veelal toeristen. Het is een enorme klap voor de toeristensector, belangrijk voor het arme land, omdat veel toeristen hun reisplannen aanpasten en nog steeds wegblijven.
Griekenland
De eurogroep stemt na maanden onderhandelen in met een nieuw steunprogramma van circa 86 miljard euro voor Griekenland en gaat daarmee een Grexit uit de weg. Het noodlijdende land zal in ruil voor de miljarden ingrijpende maatregelen moeten nemen.
Bootmigranten
Steeds meer mensen zetten hun levens op het spel door een oversteek te maken naar Europa in een gammele en overvolle boot. In augustus wordt bekend dat al meer dan 2.000 bootmigranten op de Middellandse Zee het leven gelaten hebben terwijl ze probeerden Europa te bereiken. Het dodental is fors gestegen ten opzichte van de voorgaande jaren.
Dafne Schippers
Dafne Schippers schrijft bij het WK in Peking geschiedenis. De 23-jarige Nederlandse atlete veroverde als eerste Nederlandse een wereldtitel in de buitenlucht. Ze was in de finale van de 200 meter na een spannende race de snelste.
Merkel
‘Wir schaffen das’, zegt Angela Merkel eind augustus op een persconferentie over het migratieprobleem. Het kon weleens het meest geciteerde zinnetje van haar carrière worden. Deze uitnodiging levert Duitsland 1 miljoen nieuwe migranten op dit jaar.
Migrantenstroom
September staat in het teken van de migratiecrisis. Op het Keleti-station in Boedapest strandt een gigantische groep migranten die de oversteek wil maken naar Oostenrijk om zo richting Duitsland te gaan. Hongarije weigert de migranten door te laten omdat ze geen geldige papieren hebben. Na dagen slapen op het station besluiten sommige migranten te voet naar Oostenrijk te trekken.
Azc’s in Nederland
De eerste migranten melden zich in Nederland, maar er heerst grote verdeeldheid over de opvang van de mensen. In het dorpje Oranje ontstaat er grote onrust als bekend wordt dat staatssecretaris Klaas Dijkhoff – tegen eerder gemaakte afspraken in – Oranje beveelt om nog eens 700 extra asielzoekers op te vangen. Daarmee komt het totaal op 1.400 asielzoekers in het dorp met maar 140 inwoners. Toen Dijkhoff zijn besluit kwam toelichten, werd hij belaagd door bewoners. In Purmerend gaat de komst van een asielzoekerscentrum niet door vanwege felle tegenstand.
Vliegtuigcrash Sinaï
Een Russisch vliegtuig met 217 passagiers en 7 bemanningsleden stort neer in de Sinaï woestijn in Egypte. Het vliegtuig vertrok vanaf het vakantieoord Sharm al-Sheikh en had als eindbestemming Sint-Petersburg. Rusland gaat er vanuit dat het om een aanslag gaat, Egypte brengt in december een rapport uit dat een aanslag ontkent.
Luchtaanvallen Syrië
Rusland maakt eind september bekend dat ze luchtaanvallen gaan uitvoeren op Syrië. Het Russische parlement stemde in Moskou unaniem in met het leveren van steun aan de Syrische president Bashar al-Assad om de ‘terreur in het land’ te bestrijden. Zowel Moskou als Damascus liet zich niet uit over wie het doelwit vormde van de bombardementen.
Aanslagen Parijs
Parijs wordt weer opgeschrikt door terreuraanslagen. Het gaat om een zestal terroristische aanslagen in de avond en nacht van 13 november 2015. In Frankrijk werd de noodtoestand en drie dagen van nationale rouw afgekondigd. Door de aanslagen vielen 130 doden en meer dan 350 gewonden. De meeste slachtoffers vielen in concertzaal Bataclan waar de Eagles of Death Metal een concert gaven. De aanslagen zijn opgeëist door terreurbeweging Islamitische Staat. Zeven van de acht aanslagplegers zijn omgekomen, één van hen, Salah Abdeslam, is nog voortvluchtig.
Nasleep Teeven-deal
De oppositie in de Tweede Kamer heeft een motie van afkeuring ingediend over de manier waarop het kabinet onder leiding van premier Mark Rutte (VVD) is omgesprongen met de Teevendeal. Anouchka van Miltenburg stapt per direct op als voorzitter van de Tweede Kamer. Zij lag onder vuur om haar rol in de Teeven-deal.