De PvdA wordt het vuur aan de schenen gelegd in een Tweede Kamerdebat over het besluit om te gaan bombarderen in Syrië. De belangrijkste vraag: waarom is er nu wel ingestemd met luchtacties, en waarom duurde het zo lang? Wat is er immers veranderd?
De regeringspartij ging eind vorige maand akkoord met de uitbreiding van de strijd naar Syrië. Dat gebeurde na lang gesteggel met de VVD, die al veel langer voorstander is van bommen op de terreurbeweging.
Mandaat
Op dit moment voeren Nederlandse gevechtstoestellen alleen bombardementen uit boven Irak. De sociaaldemocraten stelden twee voorwaarden: er zou alleen worden ingestemd met de luchtacties als er een volkenrechtelijk mandaat zou zijn, en als er zicht was op een politieke oplossing voor de al ruim vijf jaar durende oorlog in Syrië.
Vrede, of ook maar het begin van een wapenstilstand, is verder weg dan ooit. Het Syrisch-Russische offensief blijkt succesvol, nu de troepen van Bashar al-Assad gebieden heroveren. Ze staan inmiddels aan de poorten van Aleppo. Een omsingeling lijkt een kwestie van tijd. Vorige week klapten de vredesonderhandelingen in Genève. Het overleg zit muurvast, al is er officieel uitstel tot 25 februari.
Kalifaat
Diverse oppositiepartijen zijn heel kritisch over het optreden van de PvdA. ‘Waarom is de PvdA gedraaid?’ wil PVV-Kamerlid Raymond de Roon weten. IS heeft zich kunnen wortelen in Syrië – met een zelfverklaard kalifaat – omdat zo veel landen weifelend optreden, vindt de PVV. Deze partij ,en het CDA, vinden dat het PvdA-besluit veel te laat is gekomen.
Volgens onder meer GroenLinks en SP is aan de voorwaarden gesteld. ‘Het vredesproces staat nog in de kinderschoenen,’ merkt Rik Grashoff (GroenLinks) op.
Aanvoerlijnen
PvdA-woordvoerder Michiel Servaes verdedigt zich. ‘We hebben ons in de eerste plaats gecommitteerd aan de bescherming van de burgerbevolking van Irak,’ sprak hij. Door aanvoerlijnen van IS vanuit Syrië aan te vallen, wordt de terreurgroep in Irak verzwakt ‘zonder de Syrische burgeroorlog nog verder te compliceren’.
Een van de complicerende factoren voor de PvdA is de Russische aanwezigheid in de lucht boven Syrië. De sociaaldemocraten hebben flinke kritiek op de rol van het Kremlin in Syrië. Assad moet harder worden aangepakt, vindt Servaes, waaraan D66 toevoegde dat de Syrische dictator moet verdwijnen. Minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders (PvdA) is het hier mee eens. Volgens hem zijn de Russische acties ‘onacceptabel’, maar hij voelt niets voor uitbreiding van de sancties, zoals D66 wil.