Campagne kabinet voor referendum uitgelekt

'ANP'

Het kabinet gaat zich de komende weken sterk maken om de Nederlandse bevolking op 6 april voor het associatieverdrag te laten stemmen. Internationale en nationale politici zullen campagne voeren voor een ‘ja-stem’. Ook worden bekende Nederlanders ingezet.

De vrees van het kabinet is dat de burgers het referendum aangrijpen om de onvrede over de Europese Unie kenbaar te maken. Het kabinet wil dat voorkomen door zich in de voorlichting vooral te richten op het belang van de Nederlandse handel en de Oekraïense bevolking bij het associatieverdrag, blijkt uit de communicatiestrategie die in handen is van het RTL Nieuws.

Woordkeuze

Het associatieverdrag intensiveert de economische en politieke samenwerking tussen Brussel en Kiev. De regering wil onderstrepen dat het verdrag geen opening is voor Oekraïense toetreding tot Brussel. Er zal zelden worden gesproken over het conflict tussen Rusland en Oekraïne en het woord associatieverdrag zal ook zelden worden genoemd. Volgens het voorlichtingsteam spreekt handelsverdrag meer aan bij de Nederlander.

Naast het voltallige kabinet worden veel andere politici ingezet om de bevolking over te halen voor het verdrag te stemmen. De EU vaardigt onder anderen Jean-Claude Juncker (voorzitter van de Europese Commissie) en Donald Tusk (voorzitter van de Europese Raad) en eurocommissaris Frans Timmermans af om het belang van een ‘ja-stem’ te benadrukken.

De politici zullen worden in de campagne worden bijgestaan door steunzenders als oud-voetballer Evgeniy Levchenko of actrice Victoria Koblenko. Zij zullen in praatprogramma’s over het referendum de stem van het kabinet verdedigen.

Tegenstanders

PVV-leider Geert Wilders had vlak nadat bekend werd dat er een referendum wordt georganiseerd, aangekondigd campagne te voeren tegen het associatieverdrag. Wilders wil bereiken dat zoveel mogelijk mensen tegen het verdrag zullen stemmen.

Ook de SP is tegenstander van het associatieverdrag. De partij vindt dat ‘het associatieverdrag indirect heeft bijgedragen aan het ontstaan van de burgeroorlog in Oekraïne’. De socialisten schrijven op de website dat er niet nog meer geld ‘naar het door corruptie geplaagde Oekraïne’ mag vloeien. Beide partijen zullen in aanloop naar het referendum actief tegen het associatieverdrag campagne voeren, terwijl de PvdA en D66 de ‘ja-stem’ verdedigen in hun campagne.

Een andere tegenstander van het verdrag is publicist Thierry Baudet. Hij schreef in NRC Handelsblad dat het verdrag wel degelijk een opmaat is voor een EU-lidmaatschap van Oekraïne. Baudet zal zich de komende weken inzetten om de Nederlander ervan te overtuigen tegen het verdrag te stemmen.